Wiosna to zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Przez wiele lat jej nadejście świętowałam domowymi, wegańskimi lodami. W tym roku na pierwszy dzień wiosny postanowiłam zrealizować pomysł na ciasto, który chodził mi po głowie już od dawna. Mój cukierniczy eksperyment okazał się na tyle udany, że dziś dzielę się w wami przepisem na czekoladowy tofurnik z jeżynami.

W przepisie, intensywny smak czekolady postanowiłam przełamać kwaśnymi jeżynami (użyłam takich z puszki, które kupiłam w Lidlu), ale jeśli nie macie ich pod ręką, możecie użyć innych kwaśnych owoców (np. wiśni). Tofurnik możecie też zrobić w wersji blod, wtedy czekoladę deserową zastąpcie białą (wegańską kupicie m.in w Carrefourze), wybierzcie słodkie owoce (np. brzoskwinie lub gruszki) i nie żałujcie wanilii.

Przygotowanie wegańskiego sernika jest naprawdę proste o ile posiadacie dobry blender. Do tego typu ciasta najlepiej sprawdza się blender kielichowy o dużej mocy (ja korzystam z takiego) lub malakser.

Czekoladowy tofurnik z jeżynami

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Chłodzenie 2 godziny
Porcje 12 pieces
Mocno czekoladowy i puszysty jak chmurka wegański sernik (tofurnik) przełamany kwaśnymi jeżynami.

Sprzęt

  • Wyciskarka do cytryn (może być ręczna)
  • Blender kielichowy (najlepiej o dużej mocy)
  • Garnek
  • Miska
  • tortownica o średnicy 25 cm

Składniki

Spód

  • 2 szklanki mąki pszennej (białej)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu ((U mnie mix tych dwóch))
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (Ja wybrałam sojowe niesłodzone)
  • 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku (Np. słonecznikowy, z pestek winogorn)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Owoce

  • 1 puszka jeżyn w syropie (Można zastąpić wiśniami w kompocie lub mrożonymi jeżynami.)

Masa "serowa"

  • 2 kostki tofu naturalnego (Każda po 180 g)
  • 2 tabliczki czekolady (Ja wybrałam deserowe)
  • 1/2 szklanki syropu z jeżyn (Można zastąpić mlekiem roślinnym lub kompotem z wiśni)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (Ja wybrałam sojowe niesłodzone)
  • Sok z jednej cytryny
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 opakowania przyprawy do sernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie budyniu (Czekoladowego, waniliowego lub śmietankowego)
  • cukier do smaku (Opcjonalnie)

Instrukcje 

Ciasto

  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na spód.
  • W szklance wymieszaj mleko roślinne i olej. Wlej miksturę do miski.
  • Ciasto na spód dokładnie wymieszaj, ugnieć z niego dwie kulki (jedną większą, drugą mniejszą).
  • W wyłożonej papierem tortownicy wylep z większej kulki spód ciasta o grubości około 1 cm.
  • Ciasto z mniejszej kulki zużyj na boki. Powinny sięgać mniej więcej 3/4 wysokości foremki.

Owoce

  • Jeżyny (lub inne wybrane owoce) przecedź i zostaw na sitku, żeby odciekły. Nie wylewaj syropu, zaraz będzie potrzebny!

Masa "serowa"

  • Tofu, sok z cytryny, mleko i syrop roślinny zmiksuj w blenderze kielichowym o dużej mocy. Masa nie musi być jeszcze idealnie gładka.
  • Czekoladę rozpuść z odrobiną mleka roślinnego. Garnek postaw bezpośrednio na małym ogniu lub w kąpieli wodnej.
  • Rozpuszczoną czekoladę dodaj do masy razem z cukrem waniliowym i kakao. Ponownie zmiksuj całość.
  • Spróbuj jak smakuje masa, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę cukru i kakao, ale pamiętaj, że na tym etapie masa powinna być dość kwaśna.
  • Po uzyskaniu odpowiedniego smaku dodaj budyń do masy i ponownie zmiksuj całość. Teraz masa powinna być idealnie gładka.
  • Na wylepione wcześniej ciasto wyłóż odsączone owoce, rozłóż je w miarę równolegle na spodzie.
  • Wylej masę serową na ciasto, owoce powinny się podnieść i zmieszać z masą.

Pieczenie

  • Ciasto piecz przez około 1h w temperaturze 180 stopni. Wstaw do piekarnika naczynie z wodą.
  • Jeśli twój piekarnik nie piecze równomiernie z każdej strony, obracaj ciasto co 15 minut.
  • Po upieczeniu masa "serowa" będzie jeszcze dość luźna. Nie wyjmuj ciasta z foremki i nie krój go dopóki nie wystygnie.
Autor: Zielona wśród ludzi
Rodzaj: ciasto, deser
Słowo kluczowe: czekoladowy, sernik, tofurnik, wegański

Uwagi

1. Nie wykładajcie owoców na ciasto wcześniej, zróbcie to sekundę przed wylaniem gotowej masy serowej. Jeśli owoce będą długo leżały na surowym cieście, mogą spowodować, że z ciasta wyjdzie zakalec.

czekoladowy tofurnik

Write A Comment

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.