Dziś mam dla was pomysł na bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu pomysł na prezent gwiazdkowy DIY. Ucieszą się z niego zwłaszcza wielbiciele grzanego piwa, wina i herbaty z korzenną nutą.
Do przygotowania tego korzennego syropu zainspirowała mnie zaprawa korzenna dostępna w pewnym bardzo popularnym sklepie meblowym. Jej skład postawia wiele do życzenia, dlatego postanowiłam przygotować własną, bardziej naturalną wersję.
Składniki:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek
Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g)
Łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego
Łyżeczka mielonego kardamonu
Łyżeczka mielonego imbiru
2 kawałki świeżego imbiru (każdy wielkości kciuka)
15 goździków
10 ziarenek ziela angielskiego
2 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu cejlońskiego
2 laski cynamonu Cassia
1/2 orzeszka gałki muszkatołowej
Kilka ziarnek kolendry
1200 ml wody
200 ml kompotu z wiśni
Wszystkie składniki umieść w garnku i zagotuj. Trzymaj garnek na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie zostaw syrop na następne 30 minut w garnku i dopiero po tym czasie przelej go przez sitko wyłożone gazą.
Ponownie zagotuj przecedzony syrop i przelej go to świeżo wyparzonych butelek.
Po otwarciu syrop należy przechowywać w lodówce.
P.S.Więcej pomysłów na gwiazdkowe prezenty zebrałam w tym wpisie.