Dziś mam dla was pomysł na bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu pomysł na prezent gwiazdkowy DIY.  Ucieszą się z niego zwłaszcza wielbiciele grzanego piwa, wina i herbaty z korzenną nutą.

Do przygotowania tego korzennego syropu zainspirowała mnie zaprawa korzenna dostępna w pewnym bardzo popularnym sklepie meblowym. Jej skład postawia wiele do życzenia, dlatego postanowiłam przygotować własną, bardziej naturalną wersję.

 

Składniki:

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki rodzynek

Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g)

Łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego

Łyżeczka mielonego kardamonu

Łyżeczka mielonego imbiru

2 kawałki świeżego imbiru (każdy wielkości kciuka)

15 goździków

10 ziarenek ziela angielskiego

2 gwiazdki anyżu

2 laski cynamonu cejlońskiego

2 laski cynamonu Cassia

1/2 orzeszka gałki muszkatołowej

Kilka ziarnek kolendry

1200 ml wody

200 ml kompotu z wiśni 

Wszystkie składniki umieść w garnku i zagotuj. Trzymaj garnek na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie zostaw syrop na następne 30 minut w garnku i dopiero po tym czasie przelej go przez sitko wyłożone gazą.

 

Ponownie zagotuj przecedzony syrop i przelej go to świeżo wyparzonych butelek.

 

Po otwarciu syrop należy przechowywać w lodówce.

P.S.Więcej pomysłów na gwiazdkowe prezenty zebrałam w tym wpisie.

 

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.