Rozgrzewająca zupa z batatów i soczewicy to ostatnio moja ulubiona propozycja na ciepły lunch jedzony w trakcie pracy. Jest treściwa, bogata w białko (soczewica i kasze), intensywna w smaku i daje to, czego jesienią i zimą podczas wielogodzinnego siedzenia przed komputerem często mi brakuje: ciepło od środka.

Do jej przygotowania używam produktów, które się szybko gotują, nie wymagają namaczania i są dostępne w każdym dyskoncie. Zupę przygotowaną z poniższej listy składników jem na lunch przez 3-4 dni. Najlepiej smakuje z dodatkiem soku wielowarzywnego (ja lubię ten z żeń-szeniem), ale pomidorowy też się sprawdzi.

Ta zupa jest naprawę prosta w przygotowaniu, zdarzało mi się robić ją w ciągu 15-minutowej przerwy między spotkaniami.

Rozgrzewająca zupa z batatów i soczewicy

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4 people
Bardzo szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca wegańska zupa na zimowy lunch.

Sprzęt

  • Garnek z grubym dnem.

Składniki

  • 1 szt. cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 1 szt. batat
  • 1 szt. pietruszka korzeń
  • 1 pęczek pietruszka nać
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki amarantusa
  • 3 łyżki komosy ryżowej
  • 300 ml soku wielowarzywnego lub pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka ziarenek kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki

Instrukcje 

  • Soczewicę zalej wrzątkiem.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Batata obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Nalej olej do garnka, rozgrzej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż aż się zarumieni.
  • Ostrożnie wlej do garnka 2-3 szklanki wody.
  • Dodaj kasze, suszoną włoszczyznę, przyprawy, startą na tarce pietruszkę, pokrojonego batata oraz odcedzoną i przepłukaną soczewicę.
  • Gotuj około 10-15 min aż batat i soczewica zmiękną.
  • Dodaj sok wielowarzywny lub pomidorowy i gotuj jeszcze 5 minut.
Rodzaj: lunch, zupa
Kuchnia: Indyjska
Słowo kluczowe: bataty, soczewica, zupa

Uwagi:

  • Jeśli nie macie w domu komosy ryżowej i amarantusa, użyjcie kaszy jaglanej.
  • Czerwoną soczewicę możecie zastąpić zieloną (lub dowolną inną), ale pamiętajcie, że czerwona gotuje się najszybciej.
  • Rozgrzewająca zupa z batatów i soczewicy dobrze smakuje z dodatkiem posiekanej zielonej pietruszki.

P.S. Styczeń to czas wybierania postanowień noworocznych. Na wielu tego typu listach pojawiają się hasła „jeść zdrowiej” i/lub „przejść na weganizm”. Jeśli `u was jest podobnie, zachęcam Was do dołączenia do veganuary – wyzwania polegającego na próbowaniu diety wegańskiej przez cały styczeń.

Zobacz też przepis na zupę dyniowo-pomidorową.

Write A Comment

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.