Odkąd zostałam przewodniczką kąpieli leśnych, jestem zafascynowana tym, jak smakuje las. Zwłaszcza drzewa iglaste. A zwłaszcza jodła!
Kąpiel leśna to praktyka uważności, podczas której doświadczamy lasu wszystkimi zmysłami. Ze zmysłem smaku jest najtrudniej, bo żeby czegoś w lesie spróbować, trzeba wiedzieć, co można, a czego nie można jeść lub pić. Igły sosny, świerka czy jodły na szczęście można i naprawdę warto spróbować.
Smakiem jodły jestem zafascynowana od czasu tej rolki, którą opublikowałam na Instagramie. Często wykorzystuję go do robienia zimowych naparów i letnich lemoniad (np. tej z jodłą i miętą). Dziś jednak zapraszam cię na jeszcze bardziej egzotyczne połączenie: jodłę z czekoladą zamkniętą w domowych, wegańskich lodach.
Dlaczego czekolada z jodłą?
Igły jodłowe mają bardzo rześki, lekko słodki smak i zapach podobny trochę to ginu. Jak większość iglastych smaków, bardzo dobrze łączy się z gorzką czekoladą.
Uwaga: jeśli chcesz zrobić takie lody w domu, uważaj, żeby nie pomylić jodły z trującym cisem!
Lody czekoladowo-jodłowe
Na podstawie przepisu Jadłonomii
SKŁADNIKI:
- 200 g (około 1/2) upieczonego lub ugotowanego batata
- 400 g (1 puszka) mleka kokosowego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/3 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki cukru jodłowego

Jak zrobić?
- Czekoladę z dwiema łyżkami mleka kokosowego rozpuść w rondelku.
- Batata obierz ze skórki.
- Rozpuszczoną czekoladę, obranego batata, resztę mleka kokosowego i pozostałe składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Gotową masę przelej do foremek na lody i wstaw je do zamrażalnika.
- Przed podaniem posyp lody jeszcze odrobiną jodłowego cukru.
Jak zrobić cukier jodłowy?
Garść świeżych, umytych igieł jodły utrzyj w moździerzu lub zmiel w młynku z 6 łyżkami cukru. Zostaw do wyschnięcia, następnie przesyp do szczelnego pojemnika. Takiego cukru możesz używać też do herbaty, koktajli czy lemoniady.
SMACZNEGO!
P.S. Tutaj znajdziesz inne moje przepisy na lody.