Eksperyment się udał. Tak jak myślałam, jagody goji bardzo dobrze sprawdzają się jako dodatek do muffinek. Ja na początek dodałam tylko pół szklanki, ale myślę, że spokojnie można podwoić tą ilość. Przepis jest bardzo podobny do tego na Czekoladowe muffinki i tak samo prosty do wykonania.
Składniki na ok. 20 babeczek:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek gorzkiego kakao
20 gr proszku do pieczenia (3/4 dużego opakowania)
2 szklanki mleka (może być roślinne)
1 szklanka oleju
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki jagód goji
szklanka malin
W jednej misce wymieszać cukier, mleko i olej. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników przelać płynne i wymieszać. Owoce dokładnie umyć i dodać do ciasta. Gdyby masa była zbyt gęsta dolać odrobinę mleka lub wody. Nałożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia to około 20-25 minut, jednak najlepiej na bieżąco kontrolować babeczki patyczkiem, aby nie były zbyt suche.
SMACZNEGO!
1 Comment
Przepis wypróbowałam. Babeczki wyszły super. Bardzo lubię Twoje pomysły.