Jak co roku w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny na blogu pojawia się na nowy przepis na wegańskie lody. Już 6 raz! W 2013 roku tę piękną porę roku witałam lodami ze spiruliną, rok później były lody marchewkowe, w 2015 roku były lody ze szpinakiem, jęczmieniem i pistacjami, później lawendowo-jagodowe, w zeszłym roku na lody przerobiłam kokosa, ananasa i zieloną herbatę macha, a dziś przedstawiam Wam lody na bazie domowego jogurtu kokosowego, kiwi i banana:)
SKŁADNIKI
pół szklanki domowego jogurtu kokosowego*
2 bardzo dojrzałe, zamrożone wcześniej banany
2 zamrożone, dojrzałe kiwi
łyżeczka liofilizowanego młodego jęczmienia (opcjonalnie)
plasterki kiwi do przystrojenia
Owoce obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Kiedy będą już zmrożone, zmiksuj je z jogurtem kokosowym (o tym jak go przygotować napisałam niżej). Jeśli chcesz, żeby twoje lody miały zielony kolor, dodaj liofilizowany sok z młodego jęczmienia. Jogurt zjedz zaraz po przygotowaniu.
*Domowy jogurt kokosowy (przygotuj 48 h wcześniej)
pół szklanki mleka kokosowego z puszki
3/4 łyżeczki cukru
zawartość kapsułki probiotycznej
Do mleka w temperaturze pokojowej lub podgrzanego max. do 40 stopni C dodaj cukier i zawartość kapsułki probiotycznej, zostaw na 48h do fermentacji. Pamiętaj proszę, że ten cukier jest potrzebny jako pożywka dla bakterii, żeby mógł zajść proces fermentacji. Nie zastępuj go proszę ksylitolem czy stewią, bo jogurt może się nie udać. Gotowy jogurt jest lekko kwaśny w smaku, a po dodanym wcześniej cukrze nie ma już śladu, więc nie należy się go bać.