Sezon na brokuły w pełni! Czy wiecie, dlaczego warto je jeść?

1. Sulforafan zawarty w brokułach ma działanie antynowotworowe, pomaga również leczyć wrzody żołądka.

2. Ekstrakt z brokuła nałożony na skórę działa jak naturalny krem z filtrem.

3. Kwas liponowy i witamina C zawarta w brokułach (stosowane wewnętrznie) wzmacniają włókna kolagenowe w skórze. Działają zatem przeciwzmarszczkowo, ale też antycellulitowo!

4. Potas zawarty w brokułach reguluje gospodarkę wodną organizmu (ponownie działanie antycellulitowe), obniża ciśnienie tętnicze.

Jak przygotować brokuły, by zachowały najwięcej prozdrowotnych właściwości?


1. Brokuły najlepiej gotować na parze, 3-4 minuty wystarczą. Można je również spożywać na surowo.


2. Mrożone brokuły ze sklepu nie wykazują już właściwości antynowotworowych. Przed zamrażaniem są blanszowane w wysokiej temperaturze, która zabija enzym odpowiedzialny za powstanie sulforafanu. Brokuły najlepiej mrozić samodzielnie, blanszować w temperaturze nie przekraczającej 76 stopni Celsjusza.

3. Brokuły po zerwaniu przeprowadzają bardzo intensywną wymianę gazową, co oznacza, że z każdą minutą tracą cenne wartości odżywcze. Zielone różyczki najlepiej kupować lokalne, świeżo zerwane, a po przyniesieniu do domu należy je przechowywać w perforowanej foliowej torebce w lodówce, a najlepiej od razu zjeść.

Podziel się

1 Comment

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.