Przepis na to brownie znalazłam w numerze specjalnym Kukbuka i od razu wytypowałam do przetestowania. Ostatecznie testowałam je trzy razy w ciągu miesiąca i rozważam też czwarty:D Z tym, że skoro jem je głównie na śniadanie, wprowadziłam do przepisu kilka zmian, żeby recepturę uczynić jeszcze zdrowszą. Dodałam drugą tabliczkę gorzkiej czekolady, antyoksydanty rano są przecież bardzo ważne :p Część mąki pszennej zastąpiłam białkiem konopnym i zdrowszą mąką owsianą. W efekcie uzyskałam ciasto idealne, wilgotne i z tak dużą zawartością kakao, że jest prawie czarne. A, że czarne jedzenie jest teraz modne, idealnie wpisuję się w trend :p
SKŁADNIKI:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
jeden średni batat
2/3 szklanki gorącej kawy
2/3 szklanki gorzkiego kakao (palonego lub raw)
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki owsianej
1/3 szklanki białka konopnego
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
[opcjonalnie] szczypta chili
Batata myjemy i gotujemy w całości przez ok. 30 minut. Następnie obieramy go i rozgniatamy widelcem na pure.
W dużej misce mieszamy połamaną na kostki czekoladę, pure z batata, kakao i gorącą kawę. Kiedy uzyskamy gładką masę dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną drugą tabliczkę czekolady i masę przekładamy do formy.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni celsjusza przez ok. 20-30 minut.
Podziel się