Dziś niespodziewanie skończyłam pracę godzinę wcześniej niż zwykle, aż przyszła mi ochota na gotowanie. Zwłaszcza, że kupując eko fasolkę szparagową na Tyglu dostałam eko melona gratis:D Z całej tej radości wymyśliłam nowy obiad, który na szczęście okazał się być bardzo smaczny. Szkoda tylko, że nie starczyło mi światła dziennego żeby jedzonko sfotografować:(
SKŁADNIKI:
burak
marchewka
garść fasolki szparagowej
3 ziemniaki
Tempeh:
100 g tempehu (1/2 kostki)
łyżeczka oliwy
kurkuma
sól
pieprz ziołowy
przyprawa na grilla
Sos czosnkowy:
filiżanka pestek słonecznika
łyżeczka soku z cytryny
pieprz ziołowy
sól
ząbek czosnku
Słonecznik zalewamy wodą. Tempeh kroimy w kostkę, mieszamy z oliwą i przyprawami. Warzywa obieramy, kroimy i gotujemy na parze (ok. 15-20 minut). Gdy ziemniaki będą już miękkie, a reszta warzyw jędrna i chrupiąca płuczemy słonecznik, miksujemy go z odrobiną czystej wody i przyprawami. Tempeh wrzucamy na chwilę na patelnie i delikatnie podsmażamy. Wszystkie części obiadu nakładamy na talerz i zajadamy 🙂