Czy można dostać lepszy prezent urodzinowy niż poczwórnie kokosowe ciasto na kruchym spodzie? Może nie jest to typowy urodzinowy tort, ale wypiek w swojej roli sprawdził się znakomicie. No i przygotowuje się go znacznie szybciej niż tradycyjny biszkopt:)

Składniki:

szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
szklanka mąki pszennej białej,
szklanka niesiarkowanych rodzynek,
1/2 szklanki migdałów,
1/2 szklanki wody kokosowej,
60 g (ok. 2 czubate łyżki) oleju kokosowego,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,

250 g serka ricotta
250 g mleczka kokosowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru muscovado

3 kostki gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe do przybrania

Czekoladę wkładamy do zamrażarki. Migdały zalewamy wrzątkiem. Rodzynki wsypujemy do wysokiego naczynia i zalewamy wodą kokosową. Migdały obieramy i dodajemy do rodzynek, całość miksujemy blenderem. Gotową masę mieszamy z mąkami, wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym, wyrabiamy ciasto. Formę do tarty smarujemy olejem i wylepiamy ciastem. Gotowy spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. 
Ser, mleczko kokosowe, cukier i wiórki miksujemy na gładka masę. Wykładamy równomiernie na podpieczony spód i całość pieczemy jeszcze 10 minut. Kiedy ciasto przestygnie ozdabiamy je startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto należy podawać schłodzone.

SMACZNEGO!

2 komentarze

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.