Już od jakiegoś czasu nie stosuję gotowych kosmetyków do pielęgnacji twarzy. Toniki, sera i kremy robię sama z kupionych w sieci półproduktów. Niektóre składy wymyślałam od zera, kremy robiłam jednak ściśle według receptur znalezionych w sieci. Ale z kosmetykami jest jak z gotowaniem, jak nabierzesz wprawy, przychodzi ochota na twórczość własną:D Mój ostatni krem nie powstał od początku do końca w mojej głowie, podparłam się recepturą znalezioną za stronie ZSK (TU). Dokonałam jednak lekkich poprawek, dostosowałam krem do potrzeb skóry mojej i niemęża, który podkrada mi kremy. Dla mnie najważniejsze było to, żeby krem nie zapychał porów, nawilżał i nadawał się pod makijaż. Niemąż ma tendencję do pękających naczynek, dlatego przemyciłam dla niego hydrolat oczarowy i macerat z zielonej herbaty. Krem robi się błyskawicznie (nie liczę tu oczywiście czasu potrzebnego na przygotowanie, dezynfekcję miejsca pracy i przyrządów), na zimno.
Krem jest bardzo lekki, wchłania się błyskawicznie do matu, nie roluje się, jest idealny pod makijaż mineralny. Dla skór suchych może być niewystarczający, ja kiedy czuję taką potrzebę nakładam go z odrobiną oleju z pestek malin. Krem nakładam tylko na dzień ponieważ stosuję się do zasad pielęgnacji dr Hauschka i na noc używam tylko bezolejowych preparatów (np. moje serum nawilżające, moje serum na przebarwienia, serum nawilżające z e-naturalne lub maść Acne Derm).
Receptura dla 50 g kremu
Faza A faza olejowa
Olej jojoba 5.5 ml
Macerat z zielonej herbaty 5.5 ml
Włókna pomarańczy 1 g
Guma ksantanowa 0.25 g
Faza B faza wodna
Hydrolat oczarowy 32 ml
Witamina B3 0.5 g
All-in-one 1 g
D-pantenol 0,5 g
Żel hialuronowy 0,5 g
Ekstrakt z soku granatu 0,5 g
Naturalny konserwant 0.4 g
Faza C faza dodatków
Ekstrakt przeciwtrądzikowy 3.5 ml
Wykonanie
Składniki Fazy A umieścić w zlewce 25 ml i wymieszać.
Składniki Fazy B umieścić w zlewce 100 ml, rozpuścić witaminę B3 i wymieszać wszystkie składniki.
Fazę A wlać do Fazy B ciągle mieszając. Mieszać emulsję przez 5 minut, dodać ekstrakt przeciwtrądzikowy i mieszać następne 5 minut.
Krem z konserwantem można przechowywać około 6 miesięcy.
Przed przystąpienie do samodzielnego przygotowywania kremu warto przeczytać:
2 komentarze
ja pomału dojrzewam do ukręcenia swojego kremu i wszystkie recepty chłonę!
ja jeszcze nie zabierałam się za robienie kosmetyków do twarzy i ciała 😉 dodaję tylko półprodukty do sklepowych masek do włosów. i raz zrobiłam sobie mgiełkę do włosów 😉