Upał odpuścił na kilka dni, ja odpuszczam chwilowo produkcję lodów. Na pocieszenie ukręciłam sobie takie słoneczne trufle. Zlitowałam się nad suszonym mango, które już kilka tygodni czekało w szafce na swoją kolej. Nie mam pojęcia dlaczego tak zwlekałam, trufle pyszne, żałuję, że nie zrobiłam ich wcześniej 😀
SKŁADNIKI:
szklanka migdałów
szklanka wiórków kokosowych (+do obtoczenia)
80 g suszonego mango
2 łyżki syropu z agawy/miodu
łyżka oleju kokosowego
pół szklanki soku z pomarańczy
Suszone mango zalewamy sokiem pomarańczowym (najlepiej świeżo wyciśniętym) i zostawiamy na co najmniej pół godziny, migdały zalewamy wodą i również zostawiamy na co najmniej pół godziny. Namoczone mango wraz z sokiem przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy namoczone i odsączone migdały oraz pozostałe składniki, blendujemy na gładką masę. Z gotowej masy lepimy małe kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schładzamy.
Podziel się
15 komentarzy
pięknie wyglądają:) musza byc pyszne:)
bardzo oryginalny przepis – super wyglądają
sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com
Suszonego mango jeszcze nie jadłam, trzeba spróbować!
Bardzo fajny przepis, trufle wyglądają znakomicie: )
wyszły jak z pudełka 😉 bardzo fajny przepis. uwielbiam suszone mango – muszę spróbować ulepić takie też 🙂
Jaką moc ma Twój blender? Nie wiem czy mój da sobie radę z twardymi składnikami? Będę wdzięczna za odpowiedź,
Kama
Mój blender ma 600 W mocy. Ja robiłam trufle z nienamoczonych składników, namęczyłam się strasznie, więc w przepisie polecam jednak namoczyć:) Migdały po namoczeniu są dość miękkie, a mango przed moczeniem można pokroić na drobniejsze kawałki. Wtedy już na pewno pójdzie bez problemu:)
Jogurt już wypróbowałam, teraz chyba pora na takie kuleczki. Pięknie wyglądają. Suszone mango uwielbiam, muszę sprawdzić jak się komponuje z resztą składników:)
Ale pyszności, u mnie niedawno gościły trufelki migdałowe(,kuchnia lidla,) tylko bardziej kaloryczne, teraz wypóbuję takie z mango, pycha 🙂
Bombowe! Muszę się tylko wybrać po mango na bazar i robię 🙂
Wspaniałe, wspaniałe, wspaniałe…
Polecam, polecam, polecam…
Paweł
Cieszę się, że smakowało 😛
Czy można czymś zastąpić olej kokosowy?
Można pominąć
Wyglądają super, na pewno są przepyszne 🙂 a czy migdały mają być w łupinkach czy takie obrane?
Najlepsze obrane, ale ostatecznie w łupinkach też mogą być.