Kiełki groszku cukrowego to zdecydowanie moje ulubione. Smakują trochę jak zielony groszek i pomagają mi dotrwać do wiosny. Są lekko słodkie, w połączeniu z marchewką i miodem nadają się do zagłuszenia ochoty na słodycze (w takiej chwili powstała właśnie ta sałatka). Dzięki startej cytrynie nie jest mdła (proszę nie zastępujcie jej sokiem z cytryny, to nie to samo), zaspokoi małego popołudniowego głoda.
Składniki:
marchewka
garść kiełków groszku cukrowego
łyżeczka miodu
łyżeczka tartej mrożonej cytryny*
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Kiełki płuczemy i dodajemy do marchewki. Dodajemy miód i tartą cytrynę, mieszamy.
*Wyszorowaną eko cytrynę wkładamy w całości do zamrażalnika, czekamy aż całkowicie zamarznie. Podobno jest to najlepsze lekarstwo na raka jakie wymyśliła natura.