Jak tylko siostra powiedziała mi o tym przepisie, wiedziałam, że muszę dostosować go wegańskiej diety. Dobór składników do mojej wersji tych placków spowodował, że smakują jak połączenie drożdżowych racuchów i ciasta marchewkowego. I chociaż bardzo, bardzo nie lubię smażyć*, zrobiłam je dwa razy w ciągu ostatniego tygodnia.
SKŁADNIKI:
3 szklanki tartej dyni
ok. szklanka mąki (ja użyłam z mąki z płaskurki)
duża marchewka
filiżanka pulpy migdałowej (pozostałość po produkcji mleka)
garść rodzynek
3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 8 łyżek wrzątku
5 łyżek cukru trzcinowego
cynamon, imbir, domowy ekstrakt lub cukier waniliowy
olej do smażenia
Dynię i marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki, dusimy z odrobiną oleju. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, aż zgęstnieje. Do przestudzonej dyni dodajemy siemię lniane i pozostałe składniki. Masa na placki powinna być bardzo gęsta, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Placki smażymy z dwóch stron, zajadamy najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Dynia na słodko i słono

*Żeby uniknąć smażenia, część placków postanowiłam upiec, ale te pieczone nie były niestety tak smaczne jak smażone.

9 komentarzy

  1. Uwielbiam różnego rodzaju placki, ale takich jeszcze nie widziałam. Bezwzględnie muszę spróbować! świetny przepis 🙂

  2. Zdrowo zakręcona Reply

    Wyglądają smakowicie. Spróbuję zrobić w wersji gluten free i z cukrem kokosowym

    • Zielona wśród ludzi Reply

      W wersji bezglutenowej też robiłam, ale już nie pamiętam z jaką mąką:(

  3. Dominika z dpblog.pl Reply

    U mnie sezon dyniowy pełną parą…był już krem z dyni i spaghetti dyniowe….mmm:)

    • Zielona wśród ludzi Reply

      Ja bez skutecznie jak na razie rozglądam się za dynią makaronową.

  4. Zawsze robiłam placuszki z cukinii, marchewki, ale o dyni oczywiście nie pomyślałam (sierota!).
    Akurat dostałam od mamy jedną – wiem już co się będzie u mnie działo na patelni 😀

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.