Konkurs Kreatywne Babki już się zakończył. Moje babeczki nie spotkały się z uznaniem jury. Skro jednak bardzo smakowały wszystkim, którzy mieli okazję je testować, wrzucam przepis na bloga. Mam nadzieję, że Wam również zasmakują:)





SKŁADNIKI:

Spód:
½ szklanki mieszanki orzechów i pestek: 


(migdałów, orzeszków ziemnych, orzechów brazylijskich, nerkowców, sezamu)

¼ szklanki wilgotnych suszonych bananów (najlepiej domowych)
Szczypta soli
Łyżeczka oleju kokosowego

Masa kokosowa:


200 g namoczonych przez noc nerkowców

4 łyżki mleka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki tartej mrożonej w całości cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki wiórków kokosowych

Masa czekoladowa:


Filiżanka masy kokosowej


Czubata łyżeczka surowego kakao


Spód:
Wszystkie składniki niezbyt dokładnie miksujemy w malakserze lub przy pomocy blendera ręcznego. Powstałą masą wylepiamy spód każdej foremki (foremki warto wcześniej posmarować olejem kokosowym). Na czas przygotowania masy kokosowej foremki wkładamy do zamrażalnika.



Masa kokosowa:


Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w malakserze) na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy więcej mleka kokosowego.

Masa czekoladowa:


Odkładamy filiżankę masy kokosowej i mieszamy ją z surowym kakao.


Na wcześniej przygotowany spód nakładamy masę kokosową (3/4 wysokości), a następnie warstwę masy czekoladowej (1/4 wysokości). Ponownie odkładamy babeczki do zamrażalnika na 30 minut.

Podajemy kilka minut po wyjęciu z zamrażalnika. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce.



7 komentarzy

  1. Bardzo mi się podobają, kokos i czekolada to przepyszne połączenie <3

  2. teenager ;) Reply

    wow, wyobrażam sobie jak one cudownie smakują ! coraz bardziej kusi mnie kuchnia raw jak widzę takie pyszności!

  3. ekocentryczka Reply

    Cuda, mam od kilku dni ochotę na coś słodkiego, chyba zrobię podobne ciasteczka:)

  4. Anonimowy Reply

    Szkoda, że się nie udało. Może następnym razem. Najważniejsze, że innym smakowały 🙂

  5. tajnashii Reply

    Przepięknie wyszło! Chciałabym spróbować 🙂 Chyba muszę coś upichcić!

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.