STARTER:
Do wyparzonej szklanej butelki lub litrowego słoja wrzuć 2-3 łyżki startego świeżego imbiru, 2 łyżki cukru trzcinowego i 1,5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody. Butelkę lub słoik przykryj gazą, nie zakręcaj.
Przez kolejnych pięć dni dodawaj codziennie jedną łyżkę startego imbiru i jedną łyżkę cukru. Po upływie 5-7 dni zakwas zacznie lekko bąbelkować, czuć będzie zapach fermentacji, to znaczy, że już jest gotowy.
PIWO IMBIROWE
Wybierz napój, który chcesz fermentować np. herbatkę imbirową, herbatkę owocową lub ziołową, świeżo wyciskany sok. Ja wybrałam sok wyciśnięty z czerwonego grapefruita.
Do soku z grapefruita dolej wystudzoną, przegotowaną wodę w takiej ilości, żeby otrzymać 1 litr płynu. Dodaj 2-3 łyżki zaczynu, 2 łyżki cukru trzcinowego i łyżkę miodu/syropu. Całość wlej do wyparzonej butelki (najlepiej krachli) i odstaw na 24-72h, tym razem zamknij butelkę. Codziennie sprawdzaj czy napój już jest gotowy. Mój napój był gotowy po 48h, po 72h mam wrażenie, że pojawiły się już %.
Pozostały zaczyn przechowuj w lodówce, co kilka dni dokarmiaj i dalej śmiało używaj do kolejnych porcji „piwa”.
W tej samej książce znalazłam przepis na jogurt z nerkowców. Zainteresowani przepisem?
P.S. Żałuję, że nie nagrałam momentu otwierania krachli i nalewania napoju do szklanki, żeby Wam pokazać jak bardzo gazowany napój mi wyszedł. EDIT: udało się z następną porcją:)/
P.S.2 To #4 nowa rzecz w ramach mojego i niemęża wyzwania noworocznego.
16 komentarzy
Może być imbir ze skórką, czy trzeba obrać?
Jeśli to nie jest eko imbir, to lepiej obrać.
Ciekawe:)
Witam, czy napój faktycznie nadaje się dla dzieci? Jest bezalkoholowy? Bardzo chciałabym go zrobić, bo uwielbiam imbir, ale sama jestem w ciąży, a w domu jeszcze 3 latek:)
Bardzo trudno stwierdzić czy jest alkohol czy nie ma i w jakiej ilości. To zależy od ilości dodanego cukru, temperatury powietrza i tego jak długo napój fermentował. W twojej sytuacji nie czekałabym dłużej niż jeden dzień.
A czy piwko wyjdzie na wodzie? Nie chcę łączyć smaku imbiru z innymi 🙂
Na wodzie z cukrem wyjdzie. Jeśli ma być bardzo imbirowe w smaku, to zamiast wody polecam herbatkę imbirową ze świeżego lub suszonego imbiru.
zaczyn leży już 5 dni i nie bąbelkuje, pachnie ładnie, imbirem po prostu. Jest czym się martwić ? zrobiłam go zgodnie z przepisem
Dla pewności dodaj więcej cukru i poczekaj jeszcze trochę.
poczekam, dziękuje za odpowiedź 🙂
nareszcie jest gotowy…. po 11 dniach 🙂 wczoraj jeszcze nie był gotowy 🙂 nie wiem dlaczego tak długo to potrwało, był w cieple, otwarty słoik, dawałam już później 2x więcej cukru
Cieszę się:)
Daj znać co ciekawego zmajstrowałaś do picia:)
Napój z soku pomarańczy 🙂 imbir wynagrodził mi tyle czekania i napój był gotowy po jednej nocy 🙂 teraz próbuję z herbatą imbirową 🙂
Super:)
Za kilka dni na blogu będzie nowy przepis z wykorzystaniem imbirowego zaczynu:)
A na cukrze kokosowym wyjdzie to piwo? 🙂 Nie używam w ogóle cukru w kuchni, a nam ochotę zrobić to piwo 🙂
Myślę, że śmiało możesz spróbować.