Moje życie bez blendera nie miałoby sensu. Szczególnie teraz, kiedy za oknem temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza. Kiedy na śniadanie zamiast kanapek robimy koktajle, a na deser kręcimy domowe lody. O niebo smaczniejsze i zdrowsze niż te ze sklepu.
Mrożony mus czekoladowy
Składniki:
2 dojrzałe zmrożone banany*
2 dojrzałe gruszki
pół szklanki migdałów
2 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżeczki karobu (np. takiego)
Banany wyjmujemy z zamrażalnika. Migdały zalewamy wrzątkiem, obieramy i miksujemy z odrobiną wody. Następnie dodajemy obrane i pokrojone gruszki, kakao oraz karob. Ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy zmożone banany i ponownie miksujemy na gładką masę. Mus można podawać od razu lub lekko schłodzony w lodówce.
*Banany obieramy ze skórki i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
3 komentarze
Fantastycznie to wygląda 🙂 W sam raz na taką majową pogodę.
W rzeczy samej, obłędnie zdrowe. A do tego mogę się założyć, że pyszne!
Pozdrawiam 🙂
Świetny pomysł! Jutro sama zrobię niespodziankę swojej rodzince i przyrządzę taki właśnie deser:D