Dzisiejsza propozycja pochodzi z opakowania serka wiejskiego. Jest to bardzo prosta, smaczna i tania zapiekanka. Ja zmieniłam nieznacznie proporcje produktów. Na ok. 1 kg ziemniaków użyłam 0,5 kg serka wiejskiego i 2 ogórki. Sos doprawiłam natomiast natką pietruszki i niewielką ilością czosnku i ok. łyżeczką przyprawy Tzatziki (np. takiej). Zapiekanka dobrze smakuje też z dodatkiem żółtego sera.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Składniki:
2 duże opakowania serka wiejskiego 
1,5 kg ziemniaków
2-3 zielone ogórki
10 ząbków posiekanego czosnku
zioła (prowansalskie) lub świeży koperek
pieprz sól
Podgotowane ziemniaki pokroić w plastry, świeży ogórek w kostkę, serek wiejski wymieszać z czosnkiem i ziołami lub świeżym koperkiem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, ogórek i serek. Zapiekać 40 minut. Podawać z surówką z pomidorów.

4 komentarze

  1. Dzis zrobilam, ale sie zawiodlam. Ogorek tutaj nie pasuje! Woda z niego wyciekla i ziemniaki staly sie niesmaczne. Lepiej byloby zastapic ogorasa cukinią albo chociaz cebulą…
    Ania

    • Dzis potrawa smakowala duuuzo lepiej (nie zjedlismy wszystkiego za pierwszym razem – za duzo). Woda ogorkowa wyparowala i "przezarlo sie". Na pusty zoladek okazalo sie smaczne.
      Ania

    • Zielona wśród ludzi Reply

      U mnie też pływało dużo wody z ogórków i serka, ale zapiekanka była smaczna. A z tą cukinią to masz bardzo dobry pomysł. Następnym razem spróbuję.

    • Anonimowy Reply

      Ja zamiast zwykłego daję zawsze ogórka kiszonego lub konserwowego oraz trochę świeżego tymianku ( jak mam )- Jest pyyyyycha!!! Kiedyś wkroiłam suszone pomidory – też było niezłe. Spróbujcie i poeksperymentujcie 🙂

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.