Od jakiegoś czasu bardzo przyglądam się jedzeniu, które zabieramy ze sobą na mikrowyprawy. Spędzamy poza domem tyle czasu, że przyszła już najwyższa pora, żeby przestać polegać na gotowych przekąskach i słodyczach i wprowadzić nieco wartości odżywczych do posiłków, które spożywamy w czasie naszych coweenedowych wędrówek po lasach.
CZEKOLADOWE CIASTKA Z FASOLI I BATATÓW
Składniki
1 ugotowany batat
szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (ja użyłam adzuki)
2 łyżki oleju z pestek winogron
6 łyżek mleka sojowego
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cynamonu cejlońskiego
5 łyżek erytrolu
pół szklanki mąki pszennej
garść siekanych migdałów
- Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj do miękkości. Jeśli chcesz użyć fasoli z puszki, pamiętaj, żeby bardzo (ale tak bardzo bardzo) dokładnie wypłukać ją z soli.
- Batata obierz i ugotuj w całości.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z 6 łyżkami mleka.
- Ugotowaną fasolę, batata i rozpuszczoną czekoladę zmiksuj z olejem.
- Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj.
- Mokrymi rękami ulep nie za duże ciastka z powstałej masy.
- Każde ciastko udekoruj odrobioną siekanych migdałów lub płatków migdałowych.
- Ciastka piecz 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Spróbuj też:
Wegańskich wafelków orzechowych
Korzennych ciastek z gałką muszkatołową
1 Comment
jestem pozytywnie zaskoczona przepisem, nawet "można zrobić z fasoli" mi tu pasuje (chociaż ja wolę ciecierzycę w tego typu rzeczach) 😀 jeśli chodzi o gotowce z nawet sensownym składem to nie wiem czy próbowałaś z marki myvegan (my protein) mogę Ci nawet kiedys podrzucić na spróbowanie, bo Michał zamawia kartonami