Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego. Większość z nas zaspokaja taką zachciankę kawałkiem czekolady lub ciastkami. Ja chciałabym Wam pokazać kilka propozycji na trochę zdrowsze słodkości, których przygotowanie nie wymaga wiele zachodu. Nie są one może niskokaloryczne, ale zawierają cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Nie zawierają też żadnych polepszaczy smaku, spulchniaczy i innych dodatków powszechnych w gotowych słodyczach.
Na początek kilka moich propozycji:
1.Grejpfrut w kokosowej chmurce
Składniki: 1/2 czerwonego grejpfruta, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka wiórków kokosowych, szczypta brązowego cukru lub miodu
Owoc obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Z jogurtu, wiórków i cukru lub miodu przygotowujemy sos, którym polewamy pokrojonego cytrusa.
2. Suszone daktyle i figi
Suszone owoce zazwyczaj dodaję tylko do wypieków. Jednak daktyle i figi zajadam jako przekąskę bez żadnych dodatków. Pewnie nie wszyscy z Was wiedzą, że suszone daktyle smakują prawie jak krówki, a figi są bardzo słodkie i jednocześnie bardzo korzystnie wpływają na układ trawienny. Przy zakupie suszonych owoców, warto szukać tych ekologicznych, niekonserwowanych dwutlenkiem siarki.
3. Pieczone jabłko
Bardzo prosty jesienny deser. Wystarczy przekroić jabłko na pół i wydrążyć gniazda nasienne. W piekarniku lub opiekaczu podpiekać owoc, aż zmięknie. Upieczone jabłko można polać miodem, konfiturą, posypać cynamonem lub podawać z gałką lodów lub kleksem jogurtu naturalnego.
4. Orzechy lub pestki w słodkiej skorupce
Zamiast kupować gotowe 'orzeszki w miodzie’, które zapewne koło miodu nawet nie stały, można przygotować je samemu. Potrzebne będą dowolne orzechy lub pestki, foliowy worek, miód lub cukier.
Orzechy lub pestki wsypujemy do woreczka, dolewamy odrobinę wody i dodajemy cukier, miód lub syrop i bardzo energicznie mieszamy. Całość wysypujemy na blaszkę i podpiekamy chwilę, aż się lekko zarumienią.
5. Koktajl owocowy
Tu pole do popisu jest ogromne. Można zmiksować ze sobą ulubione owoce, mleko, jogurt naturalny, mleko sojowe lub kokosowe, owoce suszone, wiórki kokosowe, miód, melasę, sok owocowy, kakao, korab. Moja ulubiona kombinacja to dojrzały banan, jogurt i wiórki kokosowe.
oraz kilka pomysłów znalezionych w internecie:
8. Marchewka z miodem
Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maćka Szaciłło „Przemytnicy marchwii, grochu, soczewicy”. Przekąska składa się tylko z dwóch składników: surowej marchewki i miodu.
Marchewkę kroimy w słupki, maczamy w miodzie i chrupiemy. Najlepiej smakuje z prawdziwą, straganową marchewką, a nie taką czyściutką, marketową płukaną w wodzie utlenionej, która zostawia na warzywach gorzkawy posmak.
Ciekawa jestem która propozycją podoba wam się najbardziej. A może znacie inne proste przepisy na coś słodkiego i zdrowego zarazem?