Ciastka na mikrowyprawy


Co jeść na mikrowyprawie? Coś co łatwo można spakować do woreczka lub pojemnika, coś co się nie rozpadnie w drodze i coś na długo doda energii. Na przykład takie kruche, bogate w składniki odżywcze ciasteczka z migdałami. Bazują na mące z dawnych zbóż: samopszy, płaskurki i orkiszu, które są znacznie bardziej wartościowe niż współczesna pszenica.


Samopsza i płaskurka to zboża reliktowe, dawne, niskoplenne, młodsze siostry pszenicy. Są odporne na choroby, więc idealnie nadają się do uprawy ekologicznej. Mąka z obu zbóż ma lekko orzechowy smak, wykorzystywana jest zarówno do słodkich wypieków jak i do chleba. Samopsza i płaskurka są bogatsze w białko, cynk, miedź, selen, niektóre witaminy i błonnik niż pszenica. 


Ciastka w smaku są mocno orzechowe, maślane (mimo, że nie zawierają masła) i delikatnie korzenne. Do stworzenia tego przepisu zainspirowały mnie ciasteczka „na dobry humor” św. Hildegardy. Bazowy przepis przerobiłam na wersję wegańską i wymieniłam część mąki orkiszowej na samopszę i płaskurkę.


Wegańskie ciasteczka migdałowe





Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej

1,5 szklanki oleju

2 szklanki mielonych lub pokrojonych migdałów

1/2 szklanki wody

Szklanka cukru

2 łyżeczki zwykłego cynamonu

Łyżeczka gałki muszkatołowej

1/5 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonych goździków

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych, ale może być też z ziemnych).


Wszystkie podane składniki wymieszaj w dużej misce, ulep kulkę z ciasta i odstaw je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ulep z ciasta małe kuleczki, rozpłaszcz je dłonią i ułóż na blaszce do pieczenia. Jeśli masz ochotę możesz też rozwałkować ciasto i wyciąć ciastka foremką (mi się nie chciało😀). Ciastka piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut (aż się zarumienią).

Z podanej ilości składników wychodzą 3 blachy ciastek. Można je przechowywać, po tygodniu wciąż są tak samo smaczne.


PRO TIP
Jeśli będziecie się zabierać za te ciasteczka, to poszukajcie w sklepach i warzywnikach gałki muszkatołowej niemielonej. Tarty na świeżo orzech daje zupełnie inny aromat niż gotowa mielona gałka.


2 komentarze

  1. Magdalena Półtorak Reply

    Wyglądają bardzo apetycznie, chyba pokuszę się o wersję pełnoziarnistą <3

    • Zielona wśród ludzi Reply

      Wszystkie trzy mąki, których tu użyła są pełnoziarniste 🙂

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.