O food design pierwszy raz usłyszałam przy okazji konferencji organizowanej w Poznaniu w 2010 roku. Co to jest food design? To innowacyjne projektowanie żywności, diety, doświadczenia związanego z przygotowywaniem jedzenia i konsumpcją. To również projektowanie produkcji i usług dla branży spożywczej. To również współczesny trend, zbierający różnorakie zagadnienia z wielu obszarów, m.in.: designu, innowacji, gospodarki, produkcji rolnej, gastronomii, przemysłu opakowań, ekologii, socjologii, medycyny, nowych technologii i reklamy. Jest to multi-dyscyplinarna dziedzina, stwarzająca możliwości współpracy różnych specjalistów z zakresu odległych branż, co często prowadzi do powstania interesujących rozwiązań, wynikających z różnego spojrzenia na dany problem. Stanowi to silny impuls dla rozwoju przedsiębiorstw.
Marti Guixe, projektant pochodzący z Katalonii, ojciec food designu na pytanie dlaczego bawi się jedzeniem odpowiada:
„W latach 90. zainteresowałem się bliżej tematyką produkcji i konsumpcją na skalę masową. Uświadomiłem sobie, że większość towarów produkowanych masowo to wyroby spożywcze. Spojrzałem wówczas na żywność z perspektywy projektanta. Potrawy z reguły wytwarzają rzemieślnicy, np. szefowie kuchni czy kucharze, którzy przygotowują jedzenie ręcznie, tak jak w dawnych czasach wytwarzało się choćby krzesła – kultywując pewną tradycję. Poza tym istnieje przemysł – wykorzystuje on procesy produkcyjne w taki sposób, że końcowy efekt przypomina tradycyjną lub ręczną robotę, np. wytworzone w przemysłowym procesie plastikowe krzesło może wyglądać jak zrobione ręcznie. Swoje pierwsze designerskie obiekty – obiekty jadalne – zacząłem tworzyć, uwzględniając użyteczność czy ergonomię, aż stworzyłem zupełnie nową kategorię obiektów, które zaprezentowałem w 1997 roku w Barcelonie. To były początki dziedziny o nazwie „food design”.
Chociaż food design jest traktowany głownie jako szansa dla rozwoju przedsiębiorstw, uważany jest również za narzędzie kreowania nowych trendów, to jednocześnie jest odpowiedzią na rosnące zainteresowanie ideą slow food oraz sustanaible design. Food design zwraca również uwagę na problem marnowania żywności oraz pozwala nadać nowe formy dobrze znanym produktom. Nie jest więc taki do końca bezużyteczny. Zobaczcie co pionierzy food designu wyczarowali z jedzenia.
Marti Guixe- nowa forma podawania słynnych hiszpańskich tapas zainspirowana zjawiskiem jedzenia nad klawiaturą komputera. Dzięki temu, że to pomidor został nadziany chlebem, a nie chleb pokryty plastrami pomidora można uniknąć zabrudzenia klawiatury.
Marti Guixe- I-cakes. Ciasta pokazują procentową zawartość poszczególnych składników w produkcie końcowym.
Nir Adar- Crispycones- mobilne, pożywne, uniwersalne i pyszne.
Projektant stworzył koncepcję restauracji szybkiej obsługi oferującej zdrowe i pożywne posiłki, które możemy zabrać ze sobą bez konieczności użycia dodatkowego opakowania czy papierka. W uniwersalny rożek można zapakować nadzienie jak do pizzy, słodki czekoladowy mus lub sernik i pobiec dalej załatwaić swoje sprawy.
Katja Gruijters- Edible landscape
Projektantka zaproponowała nietypowe rozwiązanie bufetu podczas uroczystości wręczenia Design Management Europe Award. Katja wcieliła się w rolę architekta i stworzyła jadalny miejski krajobraz inspirowany Nowym Jorkiem. Każdy gość mógł dowolnie komponować swoje posiłki i dowolnie mieszać smaki.
Desiree Struijk- Cafe Chocolat
Lokal znajduje się na amsterdamskim lotnisku Schiphol. To miejsce dla miłośników czekolady, którego głównym założeniem jest oddziaływanie na wszystkie zmysły konsumenta. Można tam zjeść czekoladę w każdej formie, nabyć czekoladową maseczkę na twarz oraz wypić specjalność restauracji- The Gold Digger, czyli szampana ze złotymi kuleczkami czekolady. A wszystko to w bardzo przytulnych i miłych dla oka wnętrzach.
I jak podoba Wam się takie podejście do jedzenia?
2 komentarze
Skąd pochodzi cytat Martiego?
Z podlinkowanego niżej wywiadu opublikowanego w magazynie Re:desigm, którego strona (magazynu) jak widzę już nie działa.