…”zwykle uważa się, że owoce i warzywa o jaskrawych kolorach i bogatym smaku zawierają najbardziej wartościowe składniki odżywcze. Jednak od tej zasady istnieją dziesiątki wyjątków. Brzoskwinie i nektarynki o białym miąższu, zawierają dwa razy więcej składników odżywczych niż te o miąższu żółtym. Dwie odmiany jabłek mogą mieć tak samo czerwoną skórkę, ale jedna z nich zawierać będzie trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż druga (…)”
źródło: „Dzika strona jedzenia”, Jo robinson
5 komentarzy
Nigdy nie spotkałam się z brzoskwiniami i nektarynkami i białym miąższu. Wiele mnie omija 🙂
Brzoskwinie "ufo" mają biały miąższ. Zawsze uważałam je za gorsze od tych zwykłych polskich, ale może nie potrzebnie. W smaku też są całkiem nieźle.
O, świetny cytat 😀
Powiedz mi, czy warto zaopatrzyć się w tą książkę? Czy jest ciekawą lekturą (po tym cytacie może mogłabym z chęcią przeczytać)?
Książkę dopiero zaczęłam czytać, ale zapowiada się bardzo dobrze. Jak skończę na pewno napiszę o niej więcej.
Dzięki 🙂