Zawsze wydawało mi się, że pieczenie ciast jest trudne. Do czasu, aż wpadła mi w ręce książka Moniki Mrozowskiej-Szaciłło „Przemytnicy marchwi, grochu, soczewicy”. Znalazłam tam prosty przepis na ciasto z jabłkami i migdałami. Sezon truskawkowy w pełni więc postanowiłam nieco zmodyfikować ten przepis i zmajstrowałam takie oto ciasto w truskawkami i cynamonem:
Ciasto z truskawkami i cynamonem
szklanka amarantusa ekspandowanego
2 szklanki mąki (najlepiej razowej)
łyżka masła
łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki zarodków pszennych
ok. 150 ml śmietanki 18%
kilka truskawek
cukier puder do posypania
Z mąki, amarantusa, masła, cynamonu, śmietanki i dwóch łyżek cukru ugniatamy ciasto. Śmietankę najlepiej dolewać stopniowo w razie potrzeby. Ciasto konsystencją powinno przypominać kruche. Foremkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy równą warstwę ciasta. Umyte truskawki przekrajmy na pół i układamy na cieście. Całość posypujemy łyżką cukru trzcinowego. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
W oryginalnym przepisie zamiast śmietanki widnieje kostka masła. Ja staram się unikać dużych ilości tłuszczu, więc wprowadziłam pewne zmiany, które moim zdaniem nie miały wpływu na smak ciasta.
Prawda, że proste? A jakie smaczne!