Zainspirowana kuchnią gruszkową Moniki i Maćka Szaciłło zaczęłam się zastanawiać, jakie ja znam przepisy z gruszką. Przypomniała mi się kolejna wariacja na temat zupy pomidorowej. Kolejna ekspresowa i trochę niezwykła zupa. Ma tylko trzy składniki, ale za to niesamowity smak. Polecam ją nawet tym, którzy nie przepadają za serem pleśniowym (ja jem ser pleśniowy tylko w takiej postaci, w każdej innej jest dla mnie nie do przełknięcia).

Składniki:
1 litr soku pomidorowego
1 gruszka
100 g błękitnego sera pleśniowego lazur
czarny pieprz
Do garnka wlewamy sok pomidorowy. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do soku. Gotujemy chwilę, aż gruszka zmięknie. Ser kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i całość gotujemy, aż ser się rozpuści. Zupę doprawiamy czarnym pieprzem i podajemy z razowym makaronem.

Skoro już kupiłam gruszki, wypróbowałam ciasto bez cukru, o którym wspominałam wam ostatnio. Wyszło przepyszne!

Ciasto z gruszkami bez cukru
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
½ szklanki rodzynek
100 g masła
1/3 szklanki migdałów
4 średniej wielkości gruszki
stopione masło do posmarowania

Rodzynki miksujemy z dwiema łyżkami mąki w małym blenderze. Powinniśmy uzyskać taki rodzaj granulatu rodzynkowego, do którego dodajemy resztę mąki i migdały. Całość miksujemy  chwilę w blenderze, tak aby składniki się połączyły, dodajemy pokrojone w kostkę masło i miksujemy jeszcze chwilę.
Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy ciasto formując palcami równą jego warstwę. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki. Całość pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni bez termoobiegu około 30 minut.
źródło:http://dziendobry.tvn.pl/video/kuchnia-gruszkowa,106,newest,13757.html

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.