Rozkręcająca się powoli jesień ma jedną zaletę – dynię! A jak jest dynia, to jest i zupa dyniowa 😀 W zeszłym roku namiętnie gotowałam dyniową z selrem. Ta z soczewicą i makiem ma szansę ją zdetronizować. Jest bardzo łagodna w smaku, ale ma swój niepowtarzalny charakter. Gotuje się błyskawicznie, ale dzięki dodatkowi kaszy i soczewicy syci na długo.
SKŁADNIKI:
mała dynia hokkaido
2 marchewki
duża cebula
1/2 filiżanki soczewicy czerwonej
pęczek zielonej pietruszki
4 łyżki kaszy jaglanej
3 łyżki mielonego maku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
odrobina oleju do smażenia
pestki dyni i słonecznika
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy z odrobiną oleju w garnku z grubym dnem. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dolewamy tyle wody, żeby przykryć dynię i całość dusimy ok. 5 minut. Kiedy dynia jest już miękka, rozgniatamy ją widelcem (lub blendujemy), dolewamy wody i dorzucamy pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki oraz pozostałe składniki. Gotujemy do czasu, aż marchewka zmięknie.
Zupę podajemy z doprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika.
P.S. Pamiętacie o konkursie na zatrzymanie lata?
4 komentarze
Zupka wygląda pysznie, muszę wypróbować przepis, wczoraj robiłam też z dyni, tylko z dodatkiem mleka kokosowego(z lidla), równie pyszna 🙂
dynię hokkaido można jeść ze skórką
dynię hokkaido można jeść ze skórką
Wiem, że można, ale moja miała jakąś taką nieładną:)