Pierwszy dzień wiosny to dla mnie okazja do inauguracji sezonu lodowego. Dwa lata temu były lody ze spiruliną, rok temu marchewkowe a dziś będę namawiać Was na lody ze szpinakiem, jęczmieniem i pistacjami. Są bardzo kremowe, można je bez problemu zamrozić w pojemniku.
Piękny, zielony kolor lody zawdzięczają oczywiście szpinakowi i młodemu jęczmieniowi. Ten ostatni w przeciwieństwie do spiruliny i chlorelli ma delikatny smak (niektórzy porównują go nawet do smaku surowego kakao). Idealnie więc sprawdza się w roli naturalnego i bardzo zdrowego barwnika spożywczego do tego typu deserów. Oprócz tego dostarcza nam sporej dawki antyoksydantów, błonnika, witamin (z grupy B, C, E i K), magnezu, potasu, żelaza, miedzi, chromu, manganu, fosforu, cynku, krzemu, sodu oraz wapnia. W jego składzie są też łatwo przyswajalne węglowodany, białko oraz duża ilość błonnika.
SKŁADNIKI:
garść świeżego szpinaku
200 ml mleka kokosowego 60%
2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki oleju kokosowego
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka młodego jęczmienia
garść pistacji
łyża syropu z mniszka/miodu
Wszystkie składniki z wyjątkiem pistacji miksujemy na gładką masę. Pistacje dorzucamy na końcu (można je wcześniej delikatnie przepłukać z soli), miksujemy jeszcze chwilę, żeby się rozdrobniły. Gotową masę przelewamy do foremek lub pojemnika i zamrażamy.
Mój jęczmień pochodzi ze sklepu Runo, z tego co się orientuję to jest to jedna z tańszych opcji na rynku. |
Podziel się
12 komentarzy
wow! jestem pod wielkim, wielkim wrażeniem Twoich lodów. wspaniałe!
Dziękuję, zachęcam do odtworzenia:)
Dzisiaj oddałabym wszystkie desery świata za te lody!
Wyglądają bajecznie! <3 😉
Ja też jestem pod ogromnym wrażeniem, jakie to pomysłowe! Tak bardzo ciekawa jestem jak smakują…szkoda, że nie mam ani jednego skladnika:) a może masz przepis na jakieś zdrowe lody z nieco mniej skomplikowanym składem?:)
Na blogu jest całkiem sporo przepisów na lody, niestety nie ma dla nich jeszcze osobnej kategorii, ale proponuję skorzystać z wyszukiwarki:)
A smakują bajecznie:)
O faktycznie, o ja niekumata;D już mam, będę próbować! Dzięki!
rewelacja!
super sprawa kiedyś jadłam lody bazyliowo-chilli 😉 Zapraszam do mnie na ziołowo-warzywne kosmetyki w domowy wydaniu 🙂
http://nowoscikosmetyczne.blogspot.com/
Lody 😉 no super!
Muszę skądś ten jęczmień wykombinować, świetny nadaje kolor potrawom 🙂
Lody wyglądają pysznie 🙂
Były już koktajle, muffinki, ale lody!?? Genialny przepis dzięki z pewnościa dołacze go do mojej księgi kucharskiej z przepisami z młodym jeczmieniem 🙂