Na temat ciasta drożdżowego krąż wiele mitów. Że nie lubi przeciągów, że opada jak przez przypadek pukniemy blachą w piekarnik, że podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, że ciasto drożdżowe uda się tylko z białej mąki…. te wszystkie strachy na lachy spowodowały, że bardzo długo nie miałam odwagi* zabrać się za ciasto drożdżowe. Całe szczęście, że niemąż miał jej więcej. W naszej skromnej komórce rodzinnej to on jest specjalistą od drożdżowego. I rzecz jasna specjalistą od racuchów! 
Dziś rzuciłam mu wyzwanie. Zróbmy wegańskie racuchy z mąki z samopszy!** Podjął rękawicę i podołał zadaniu. Racuchy wyszły bardzo smaczne, sycące i miały bardzo przyjemnie chrupiącą skórkę.

SKŁADNIKI:
350 g mąki z samopszy
2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 kostki drożdży
czubata łyżka mąki ryżowej

Mleko lekko podgrzewamy. Do 1/2 kubka ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, pozostałą część mleka i mąkę ryżową. Wyrabiamy dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju, mokrą łyżką wydzielamy z ciasta kuleczkę. Drewnianą łopatką rozpłaszczamy kulkę i smażymy z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

* Teraz już wiem, że to wszystko, to tylko bujdy na resorach. Przy produkcji ciasta drożdżowego należy kierować się tylko jedną zasadą. Jeśli dobrze nie wyrobisz, nie wyjdzie!
**Samopsza to prastary gatunek zbóż. Można powiedzieć, że to babcia obecnie uprawianej pszenicy. Jest bogata w substancje odżywcze (szczególnie aminokwasy). Ma więcej karotenoidów niż pszenicą, właśnie dlatego mąka z samopszy ma charakterystyczny kolor. Samopsza uznawana jest za roślinę prozdrowotną. Ma znacznie lepszy wpływ na organizm niż obecnie uprawiana pszenica. Po więcej informacji odsyłam do książki „Dieta bez pszenicy”.

5 komentarzy

  1. Bardzo fajnie ale gdzie tą samopszę kupić ? Teraz to już chyba do sierpnia trzeba czekać na nowe zbiory 😉

    • Zielona wśród ludzi Reply

      Ja kilka dni temu kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością w Poznaniu. A mój tata niedawno zamawiał u producenta:)

    • Zielona wśród ludzi Reply

      Nie.Samopsza to jeszcze starsza odmiana pszenicy niż orkisz.

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.