Pierwszy dzień wiosny to idealna pora na pierwsze w tym roku lody:) Oczywiście wegańskie i takie, których raczej próżno szukać w sklepach.
SKŁADNIKI:
200 ml mleka kokosowego
łyżeczka suszonej lawendy
5 łyżeczek cukru trzcinowego muscavado
łyżeczka arrowroot powder – mąki z maranty trzcinowej (można pominąć)
kilka łyżek jagód (świeżych lub z kompotu)
Mleko kokosowe, cukier i lawendę zagotowujemy krótko w małym garnku. Kiedy mleko przestygnie, odcedzamy lawendę, dodajemy mąkę z maranty trzcinowej i jagody. Całość miksujemy lub nie (według uznania) i przekładamy do foremek do lodów, zamrażamy.
Jeśli nie macie w domu foremek do lodów, użyjcie małych szklanek lub kieliszków i patyczków do lodów. Lub kredek :p
P.S. Pozostałe przepisy na lody znajdziecie TU.
Podziel się
1 Comment
Te artystyczne patyczki- genialne:) Uwielbiam zapach lawendy, ale ciasteczek lawendowych nie powtórzę, bo miałam wrażenie,że są z dodatkiem mydła;) więc przy lodach też miałabym obawy…choć, kto wie?