Dziś lody dla koneserów oryginalnych smaków. Smaków kwaśnej śliwki, gorzkiego kakao i cynamonu zamkniętych w niemlecznym sorbecie. Dla mniej odważnych proponuję kaszę jaglaną i wodę zastąpić mlekiem kokosowym, które też bardzo dobrze skomponuje się ze śliwkami i nada lodom łagodniejszy smak.

SKŁADNIKI:
pół szklanki suszonych śliwek
dojrzały banan
4 czubate łyżeczki ugotowanej kaszy jaglanej
4 płaskie łyżeczki kakao
płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki syropu/miodu
150-200 ml wody
 Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy. Jeżeli śliwki są bardzo suche i twarde, namaczamy je wcześniej w wodzie. Masę przelewamy do foremek i zamrażamy.
Niemąż nie wytrzymał i spróbował, zanim zdążyła zrobić zdjęcie:)

2 komentarze

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.