Od dawna chodził mi po głowie. Król słodkich wypieków. Sernik. Ale jak zrobić sernik bez mąki i bez jajek?  Szukałam, rozmyślałam i w końcu wymyśliłam! Sernik na spodzie z masy na kokosanki z książki „Przemytnicy marchwi, grochu soczewicy”. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, dodałam masę serową i teraz zachwycam się jego wspaniałym smakiem.

Składniki:
(na blachę 28cm x 24cm)
ciasto:
3 szklanki wiórków kokosowych
1,5 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki śmietanki 18%
4 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki cukru trzcinowego
masa serowa:
3 kostki twarogu półtłustego
3 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki śmietanki 18%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ziarenka z laski wanilii
4 łyżki cukry trzcinowego

Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy. Powstała masa powinna być dość wilgotna i lepka. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na dnie wylepiamy spód ciasta z 3/4 masy. Spód pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 15 minut. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę, którą  następnie wykładamy na podpieczony spód. Ciasto ponownie wkładamy do pieca na 10 minut i zwiększamy temperaturę do 190 stopni. Na ściętą masę serową kruszymy pozostałą część ciasta i ponownie wkładamy do pieca na 5 minut.

14 komentarzy

  1. ciekawy ten sernik 🙂 jeszcze takiego nie jadłam, musi byc pyszny

  2. moja babcia robi taki sernik, z kokosem własnie! uwielbiam go <3

  3. Moja dobra rada- dodaj do masy namoczoną, ugotowaną do miękkości (3-4 godziny) i zmieloną fasolę, np. Biały Jaś. W smaku jej poczujesz, a ja na bazie takiego przepisu robię kokosanki:)

    • Zielona wśród ludzi Reply

      Teraz to mnie zaintrygowałaś. Ta fasola to w jakiej ilość? Ma zastępować coś z przepisu, czy być kolejnym składnikiem?

  4. Ja robię na oko;) tzn. do takiej konsystencji aż mam gęstą masę i mogę z niej formować/kroić kokosanki (w zależności od techniki ich przygotowania)
    u mnie fasola jest bazą podstawową, którą zagęszczam mlekiem w proszku i wiórkami kokosowymi.

  5. natoobe.pl Reply

    VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu zbliża się wielkimi krokami. W tym roku jesteśmy partnerem Festiwalu i w związku z tym mamy świetną propozycję, dla blogerów i blogerek, którzy chcieliby otrzymać wyjątkowy pakiet VIP. Aby mieć tę szansę wystarczy do 5 sierpnia na swojej stronie lub blogu w wyjątkowy i kreatywny sposób opisać Festiwal, prezentowane tam produkty bądź też odbywające się wydarzenia. Więcej informacji o zgłoszeniach i zasadach konkursu na profilu OFDS oraz Natoobe na facebooku.
    Serdecznie zapraszamy!

  6. świetny sernik, a te trzy kostki to będzie tak ok 750 gram tego twarogu?

  7. no ale mleko w proszku to do najzdrowszych nie należy…

    • Zielona wśród ludzi Reply

      Teraz już wiem. Myślę, że można je zastąpić np. mielonymi migdałami.

    • Zielona wśród ludzi Reply

      Ja zazwyczaj bardzo mało słodzę ciasta. Dla mnie taka ilość cukru jest wystarczająca.

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.