Czy taka zielona sałatka zimą jest możliwa? Całe szczęście, że tak. Gdyby nie zielenina na talerzu, trudno byłoby mi przetrwać zimę. Jak widać, chandrę można leczyć nie tylko czekoladą:) Dzięki eko natce pietruszki upolowanej w kooperatywie i certyfikowanym kiełkom słonecznika (które bez problemu można też wyhodować w domu), przez chwilę udaję, że mamy już maj.
SKŁADNIKI:
500 g mrożonego bobu (w sezonie oczywiście świeżego)
pół pęczka natki pietruszki
garść kiełków słonecznika
garść pestek dyni (najlepiej nie chińskich)
SOS:
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
mielony pieprz kolorowy
opcjonalnie: miód i musztarda
Bób gotujemy na parze według tego przepisu. Kiedy przestygnie, obieramy go z łupinek. Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni. Gotowy bób i dynię mieszamy z pozostałymi składnikami. Gotowe!

Podziel się

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.