No i stało się. Upiekłam swój pierwszy pasztet. Bazowałam trochę za własnym pomyśle, trochę na wiedzy mojego taty. Udało się i z efektu jestem bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że pasztet sojowo-słonecznikowy zasmakuje również Wam.

Składniki:
350 g ziaren soi
350 g pieczarek
szklanka ziaren słonecznika
duża cebula
duża marchewka
1/2 szklanki mieszanki oliwy i oleju
łyżka mielonego siemienia lnianego
łyżka mąki z cieciorki
4 płaskie łyżki przyprawy do pasztetów*
odrobina wody
Soję wsypujemy do garnka, zalewamy woda i moczymy przez całą noc. Rano odlewamy wodę, ziarna płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy 1,5 h. Ugotowaną i przestudzoną soję miksujemy z pieczarkami, cebulą i ziarnami słonecznika. Do masy dodajemy startą marchewkę, mąkę, len, oleje, przyprawy i jeśli jest taka potrzeba również odrobinę wody (masa powinna mieć konsystencję gęstego kremu). Masę przekładamy do foremki, posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie 10 minut w temperaturze 180 stopni.
*Skład przyprawy: Gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, jałowiec, liść laurowy, kminek, kolendra, majeranek, szałwia, papryka słodka, pieprz czarny, marchew, sól morska. Polecam Wam produkty firmy Przyprawy Świata.
SMACZNEGO!

1 Comment

  1. Wygląda niezwykle apetycznie, więc może kiedyś się odważę i skorzystam z Twojego przepisu:) Pozdrawiam!

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.