W końcu przyszło lato, czas sałatek i koktajli. Ja dziś proponuję wam ostrą w smaku (kiełki rzodkiewki) sałatkę idealną do zabrania na drugie śniadanie w szkole, w pracy lub w domu. Ostatnio staram się traktować orzechy i pestki jako główne źródło tłuszczu w mojej diecie, dlatego sos do sałatki zastąpiłam mielonymi nasionami i sokiem z cytryny. Już zdrowiej się nie da:)
Składniki:
50 g kiełków rzodkiewki
2 małe marchewki
mała kalarepka
łyżka pestek dyni
łyżka nieprażonego siemienia lnianego
łyżeczka czarnuszki
łyżeczka niełuskanego sezamu
szczypta soli
łyżka soku z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
Kalarepkę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Siemię lniane i sezam mielimy w młynku do kawy ze szczyptą soli. W misce mieszamy pokrojone warzywa, kiełki, pestki dyni, czarnuszkę i zmielone nasiona. Sałatkę doprawiamy łyżką soku z cytryny i czarnym pieprzem.
SMACZNEGO!