Znacie moje zamiłowanie do makaronu, prawda? Makaron to mój ulubiony sposób na obiad. Można do niego dodać dowolne składniki, zawsze będzie smakował inaczej. Dziś chcę Wam przedstawić przepis, który pojawił się w 6 odcinku pierwszej serii programu „Rewolucje na talerzu”. Program ma trochę głupawą formułę, p. dietetyczka jak mówi o białku to aż skacze z radości, no ale to przecież telewizja, tu się robi programy dla idiotów i trzeba na to przymknąć oko.
Przepis o którym mowa pojawia się w programie jako drugi z kolei, gdzieś w połowie odcinka. Jest banalnie prosty i błyskawiczny. Smak ma za to oryginalny, atrakcyjny dla mięsożerców :D. To głównie zasługa kolendry, której nie może w nim zabraknąć. Jeśli nie macie świeżej, sprawdzi się też mielona w towarzystwie zielonej pietruszki. Jeśli znudzi Wam się ciecierzyca, danie jest bardzo smaczne również z białą fasolą. W przepisie jest mowa o tymianku, ale prowadzące go nie dodają. Ja też nie dodaję. Pamiętajcie też, że makaron robi się nie tylko z pszenicy, dobrze będzie tu pasował również sojowy (ale nie ten chiński), kukurydziany, żytni lub orkiszowy.
Program można obejrzeć TU.
1 Comment
A u mnie akurat gotuje się ciecierzyca 😀 Jak znalazł 🙂