Przepis pochodzi z grudniowego numeru E!stilo. Nie wiem jak Wy, ale ja bakalie, mak i cynamon mogę jeść cały rok, więc bożonarodzeniowy charakter tego przepisu zupełnie mi nie przeszkadza. Jak zwykle wprowadziłam do przepisu niewielkie zmiany, podwoiłam ilość maku i dodałam kilka brzoskwiń z puszki. Dodatek owoców dodał daniu lekkości. Już nie mogę się doczekać, aż będę mogła wykorzystać do tego przepisu świeże owoce.
Makaron ryżowy z makiem i bakaliami
przepis pochodzi z E!Stilo 5(18) 2011
Składniki:
opakowanie makaronu ryżowego (najlepiej wstążki)
2 łyżki maku mielonego
garść suszonych moreli
garść suszonych śliwek
garść suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
łyżka miodu
łyżeczka oleju
kurkuma, cynamon, kardamon
Makaron zalej wrzącą wodą, dodaj kurkumę, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Po tym czasie odcedź go i przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej olej i wsyp orzechy. Chwilę smaż , a następnie dodaj żurawinę, pokrojone śliwki i morele, wsyp mak i wszystko wymieszaj. Dodaj makaron, polej całość miodem, przypraw cynamonem i kardamonem. Wymieszaj.
2 komentarze
wprawdzie nie lubię rodzynek, ale i tak przepis wygląda ciekawie
miałabyś ochotę dołączyć do zabawy? otagowałam Cię na swoim blogu [http://naturalna-i-lohas.blogspot.com/2012/03/otagowana-po-raz-pierwszy.html]
Oryginalny pomysł! U mnie w rodzinie by się nie przyjął, ale w moim brzuchu tak 😀 😀 😀