W miniony weekend odwiedziłam Łódź Design Festiwal i wzięłam udział w odbywających się tam warsztatach MIEJSKA KUCHNIA ROŚLINNA | GREEN FOOD DESIGN. Niestety zarówno festiwal jak i warsztaty mnie nieco rozczarowały.  „It’s all about humanity” – taki był główny temat festiwalu. Rozpatrywany miał być w trzech wymiarach: SpożywanieZamieszkiwanie i Empatia. Najwięcej spodziewam się po sekcji Spożywanie, niestety nic interesującego w niej nie znalazłam. Na szczęście na innych wystawach zobaczyłam kilka bardzo fajnych projektów. Wake-up light projektowano chyba specjalnie dla mnie:)


PIC_NIC
Marzena Krupa (1986)
Pic-nic to stolik plenerowy jednorazowego użytku. Zaprojektowany został z myślą o piknikach w mieście, więc zrobiony jest tak, aby można było zabrać go wszędzie ze sobą. Dzięki zastosowaniu tektury falistej, jest lekki i tani, a jednocześnie zachowuje sztywność pozwalającą na swobodne użytkowanie. Dodatkowo można na nim rysować i nadrukowywać elementy graficzne lub reklamowe. Tektura, z której jest wykonany pochodzi z recyklingu i może ulec ponownemu przetworzeniu.




VEGGIE COSTER
FabLab Łódź
Veggie Coster to kolejka linowa z sadzonkami, które po odpowiednim przygotowaniu będą pełniły rolę wagoników. Aby wykorzystać jak największą ilości starych rzeczy i uniknąć kupowania gotowych produktów, struktura kolejki została zbudowana z części rowerowych m.in. koła, łańcuchów, zębatek, itp. Jako silnika napędowego użyto wkrętarki, podłączonej do jednego z kół za pomocą przekładni łańcuchowej. Na potrzeby zdalnego sterowania kolejką powstał układ składający się z Arduino Uno +4 x Relay Shield oraz odbiornika RFM12B. Na linie zostały zawieszone doniczki ze zgrzanych żelazkiem torebek foliowych.
Taka kolejka umożliwia posiadania wspólnej uprawy roślin sąsiadującym ze sobą mieszkańcom bloku, bądź lepsze zagospodarowanie posiadanej przestrzeni do uprawy roślin.
WAKE – UP LIGHT


proj. Philips Design, Georg Hagenauer i Ian Ellison, Philips, 2012
Obiekt powstał w wyniku inspiracji doświadczeniem przebudzenia światłem, a dokładnie promieniami słonecznymi. Jest wiele osób, które bardzo źle znoszą poranne wstawanie, a dźwięk alarmu wyrywający ze snu jest dla nich irytujący. Zaproponowana przez Philips kombinacja lampy i budzika, pozwala zaczynać dzień w sposób znacznie bardziej delikatny i naturalny.
Stopniowe rozświetlanie się lampy, imitujące wschód słońca, rozpoczyna się na pół godziny przed planowanym momentem pobudki. Dzięki temu, wybudzenie ze snu jest łagodne i stopniowe. Momentowi pełnego rozświetlenia lampy mogą towarzyszyć dźwięki natury, np. świergot ptaków. W ten sposób budowane jest wyjątkowe doświadczenie naturalnego przebudzenia, dalekie od gwałtowności.




WARSZTATY GREEN FOOD DESIGN


Głównym punktem mojego wyjazdu do Łodzi miały być warsztaty MIEJSKA KUCHNIA ROŚLINNA | GREEN FOOD DESIGN. Po haśle food design spodziewałam się całkiem czegoś innego niż… warsztatów roślinnej kuchni według pięciu przemian. W moim odczuci podciąganie zasad tej chińskiej filozofii do food designu jest sporą przesadą. Zupełnie nie przemawiają do mnie zasady kuchni pięciu przemian, długie gotowanie warzyw po to, żeby wzbogacić je w energię chi, odradzanie spożywania surowych produktów, wymuszona kolejność dodawania produktów… Nie, to zdecydowanie nie dla mnie. Chętniej chyba uwierzę witarianom w ich enzymy i „żywą żywność”.


Na warsztatach nie dowiedziałam się w zasadzie niczego nowego. Takie słowa jak amarantus, brukiew, zielone smoothie nie są mi obce, więc część teoretyczna warsztatów ciągnęła mi się niemiłosiernie. Plus był taki, że miałam szansę spróbować kilku nowych potraw w tym fenomenalnej pasty z brokuła i sałatki z masowanego jarmużu. Niebawem możecie spodziewać się przepisów:)


Wszystkie wystawy festiwalu możecie zwiedzić wirtualnie na stronie lodzdesign.com.

1 Comment

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.