Oryginalnej wersji tego przepisu moja siostra nauczyła się od pewnej Włoszki. Ja dostosowałam potrawę do polskich warunków i wegetariańskiej diety*, co na szczęście nie odjęło daniu walorów smakowych. Sos do makaronu jest bajecznie prosty, a jednocześnie ciekawy w smaku. Prawdziwa gwiazda wśród talerzy, doskonale prezentuje się w świetle jupiterów 🙂

Składniki:
300 g makaronu razowego
500 g przecieru pomidorowego
180 g tofu naturalnego
ok. 1/3 szklanki czarnych oliwek
kieliszek wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 
3 ząbki czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
płaska łyżka estragonu
łyżeczka rozmarynu
oliwa do smażenia
Makaron gotujemy al dente. Oliwki kroimy na drobne kawałki, tofu rozgniatamy widelcem. Na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy oliwki i zioła (jeśli używamy świeżych). Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek (pilnujemy, żeby się nie przypalił). Po około minucie dodajemy wino i czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy pokruszone tofu i przecier pomidorowy. Na koniec sos doprawiamy czarnym pieprzem (i ziołami jeśli używamy suszonych), gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszamy z makaronem i podajemy.

*W oryginale zamiast tofu danie zawierało rybę, a zamiast przecieru- drobno pokrojone pomidorki koktajlowe.
SMACZNEGO!

1 Comment

  1. Mniam, narobiłaś mi niezłego smaka, nie powiem ! 🙂

    lovewithmasterpiece.blogspot.com

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.