Połączenie mięty i czekolady było dla mnie kiedyś nie do wytrzymania. Szczególnie, jeśli na czekoladę składał się głównie cukier, a miętę udawał mentol. Połączenie prawdziwego kakao ze świeżą miętą to już całkiem co innego. To połączenie idealne na lato i idealne na kolejne wegańskie lody:D
SKŁADNIKI:
dojrzałe awokado
dwa dojrzałe banany
3 łyżeczki surowego kakao
łyżka syropu z agawy/miodu
sok z plasterka cytryny
kilka listków mięty
niesłodzone mleko roślinne
opcjonalnie kilka kostek gorzkiej czekolady
opcjonalnie kilka kostek gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na gładką masę. Jeśli blender ma wystarczająco dużą moc, dodajemy kilka kostek gorzkiej czekolady (uzyskamy wtedy efekt straciatella). Masa powinna być dość gęsta, jeśli jest taka potrzeba rozcieńczamy ją niewielką ilością wody lub niesłodzonego roślinnego mleka. Gotową masę przelewamy do foremek, zamrażamy.
4 komentarze
boskie. muszę spróbować. 🙂
Mięte i czekoladę bardzo lubię ale to połączenie nie co mi się gryzie choć trudno to stwierdzić jak się nie próbowało!
Hmm a ile tego mleka roślinnego, bo kusi mnie żeby spróbować? 🙂 Agata
Nie za dużo. Max 1/2 szklanki z tego co pamiętam.