Trwa karnawał, a więc czas zabaw i tańców. A jak tańce to i alkohol się czasem przydaje (byle nie za często!). Co powiecie na drinki z własnego kokosowego likieru? Dla takiego miłośnika kokosa jak ja brzmi idealnie. Ale likier jest dobry nie tylko do drinków. Bardzo dobrze upija domowej roboty czekoladki, trufle, kawę, kakao, kokosanki lub inne desery. Nie wymaga wiele pracy, a efekt murowany.
Jeśli likier przelejecie do ozdobnej butelki, zamieni się w idealny prezent dla kokosożercy 🙂
Składniki:
100 g wiórków kokosowych niesiarkowanych
250 ml wódki
400 ml mleka kokosowego
tubka mleka skondensowanego
Wiórki przesypujemy do słoika i zalewamy wódką. Zostawiamy na tydzień, codziennie wstrząsamy. Po tygodniu odciskamy wódkę z wiórków (przy użyciu filtra do kawy lub czystej podkolanówki), płyn mieszamy z mlekiem kokosowym i skondensowanym. Przelewamy do butelki, zostawiamy na kilka dni. Wstrząsamy przed każdym użyciem.
Wiórki pozostałe po namaczaniu można wykorzystać do kokosanek, muffinek lub dowolnego wypieku.