Przepis na te lody może Wam się początkowo wydać skomplikowany, na szczęście wcale taki nie jest, choć trzeba go dobrze rozłożyć w czasie. Wymaga zakupu dwóch produktów (lecytyna, zakwaska) z kategorii tych trudniej dostępnych, ale zdecydowanie warto ich poszukać w dobrym sklepie ze zdrową żywnością lub w sklepie internetowym.
SKŁADNIKI
Domowa śmietana z 200 g nerkowców*
Śmietana z jednej puszki mleka kokosowego **
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Łyżka mleka sojowego
3 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki oleju (np. z pestek winogron lub z orzechów włoskich)
3 łyżki cukru
Pół łyżeczki lecytyny słonecznikowej (ja mam taką)
2 łyżki domowej nalewki malinowej (lub zwykłej wódki z delikatnym dodatkiem soku/syropu malinowego)
*Śmietana z nerkowców
- Nerkowce zalej zimną wodą i zostaw do namoczenia na całą noc.
- Rano odcedź orzechy, przepłucz, następnie zblenduj z minimalną ilością świeżej wody na idealnie gładką masę. Konsystencja nerkowcowego kremu powinna być nieco bardziej gęsta niż serka homogenizowanego. Wody nie może być za dużo, bo lody wyjdą za zbyt twarde.
- Do kremu dodaj łyżkę cukru i pół fiolki zakwaski do śmietany, dokładnie wymieszaj.
- Odstaw masę w ciepłe miejsce na 12-24 h do fermentacji. Jeśli za oknem szaleje upał, po 12 h śmietana powinna być gotowa, jeśli jest trochę chłodniej, pół dnia może nie wystarczyć.
- Gotowa śmietana może się rozwarstwiać, ale to nic złego, wystarczy ją zamieszać. Powinna być kwaśna i pachnieć podobnie jak śmietana/jogurt z mleka krowiego.
- Jeśli śmietana jest już gotowa, a ty nie masz w tej chwili czasu zrobić lodów, wstaw ją do lodówki, ale nie trzymaj dłużej niż 12 h.
**Śmietana kokosowa
- 400 ml mleka kokosowego w puszcze wstaw do lodówki na kilka godzin (postaw puszkę w pionie)
- Po kilku godzinach wyjmij puszkę z lodówki, nie wstrząsaj zawartością!
- Delikatnie otwórz puszkę i zgarnij łyżką śmietankę, która pływa na powierzchni, uważaj, żeby nie zaciągnąć wody ze spodu.
Lody czekoladowe
- Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z cukrem, łyżką mleka roślinnego i olejem
- Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj ze śmietaną z nerkowców i śmietaną kokosową
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj masę (najlepiej mikserem, żeby się lekko napowietrzyła)
- Przelej masę do jednej dużej lub kilku mniejszych foremek i wstaw do zamrażalnika
Lody wyjmij min.10 minut przed podaniem, żeby trochę odtajały
Dzięki małej zawartości wody, ale też dodatku lecytyny (emulgator) i odrobiny alkoholu, lody wychodzą kremowe, gładkie i pozbawione kryształków lodu. Zaraz po wyjęciu z zamrażalnika mogą się wydawać bardzo twarde, ale daj im chwilę, na pewno pozytywnie cię zaskoczą.
1 Comment
Lody wyglądają wyśmienicie, przepis ciekawy, na pewno zrealizuje niebawem. Pozdrawiam