Dbanie o skórę nie jest łatwym zadaniem. Z jednej strony stanowi barierę, która chroni nasz organizm. Dostarczenie od zewnątrz składników odżywczych w głąb skóry nie jest wcale takie proste. Odżywanie od wewnątrz jest równie trudne. Mimo, że skóra jest naszym największym powierzchniowo narządem, stoi ostatnia w kolejce po substancje odżywcze. Jeśli nasza dieta jest niedoborowa, w pierwszej kolejności odbije się to na naszej urodzie. Żeby tak się nie stało, warto ulubionego batona zastąpić takim słodkim i banalnie prostym w przygotowaniu doustnym kosmetykiem.
Pestki dyni i słonecznika są bogatym źródłem cynku, pierwiastka, który jest bardzo cenny dla naszej skóry. Niedobory cynku mogą powodować trądzik, przesuszenie i łuszczycowe zmiany na skórze, wypadanie włosów i spadek odporności organizmu. Cynk wpływa również na przyswajalność witaminy A, która jak zapewne już wiecie również jest bardzo ważna dla zachowania urody. Dlatego właśnie pestki dyni i słonecznika w słodko-cynamonowej skorupce najlepiej popijać świeżo wyciskanym sokiem z marchwi.


SKŁADNIKI:
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
1/2 łyżeczki syropu z agawy (lub innego płynnego słodziła)
cynamon
świeżo wyciskany sok marchwiowy

Dynię i słonecznik płuczemy pod bieżącą wodą. Mokre pestki wsypujemy do foliowego woreczka, dodajemy syrop i cynamon. Woreczek zakręcamy zostawiając w nim trochę powietrza, energicznie wstrząsamy zawartością przez kilka chwil. Zawartość woreczka wysypujmy na suchą patelnię lub blaszkę piekarnika/opiekacza, prażymy co jakiś czas mieszając. Zajadamy popijając sokiem marchewkowym.

5 komentarzy

  1. bardzo fajna przekąska, muszę sobie taki mix zrobić, bo bardzo lubię oba te produkty:))

  2. mały głodomor Reply

    pyyyyyyszne! wchodzi na stałe do mojego jadłospisu 😀

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.