I pomyśleć, że kiedyś sceptycznie podchodziłam do tego typu pomysłów. Feta z tofu? To się przecież nie może udać! A jednak może, wystarczy tylko tofu ukisić. Tak, dokładnie tak jak ogórki i kapustę. W końcu feta to ser dojrzewający w solance, nie w occie (a i takie przepisy w sieci widziałam).
SKŁADNIKI:
kostka tofu naturalnego (180 g)
3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki soli niejodowanej
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Pokrojone tofu i przyprawy wkładamy do słoika, zalewamy wodą, ostawiamy na 2-3 dni. 
Roślinna feta będzie dojrzewać szybciej lub wolniej, w zależności od temperatury. Latem może być już gotowa po dobie, przy obecnej temperaturze trzeba poczekać trochę dłużej. Warto próbować co jakiś czas, czy już jest dobra.
Gotową sojową fetę można dodać do sałatki greckiej (koniecznie razem z ziołami z którymi się kisiła!) lub np. do takiej zupy buraczkowej.

Podziel się

2 komentarze

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.