Pamiętacie ten kawowy sernik z nerkowców? Ja nie mogę o nim zapomnieć:) Jego smak chodził już za mną od kilku tygodni. Żeby sobie trochę życie ułatwić, tym razem kawowo-nerkowcową masę przerobiłam na trufle. Wyszły mięciutkie, wyraźnie kawowe i nie za słodkie.
Do ich przygotowania wybrałam surową czekoladę o smaku cappuccino. Oczywiście możecie ją zastąpić inną, ale moim zdaniem smak tej najlepiej komponuje się z resztą składników.
SKŁADNIKI:
200 g nerkowców
kubek świeżo zaparzonej kawy
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka surowego kakao
łyżeczka miodu/syropu
kakao do obtoczenia
Opite kawą nerkowce:) |
Nerkowce zalej świeżo zaparzoną kawą, odstaw na całą noc. Rano odcedź nerkowce, przepłucz j epod bieżącą wodą, przy pomocy blendera zmiksuj je na gładką masę. Czekoladę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do nerkowców. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj masę, a następnie utwórz z niej małe kuleczki. Każdą z nich obtocz w kakao.
Trufle przechowuj w lodówce, ale przed zjedzeniem pozwól im się trochę ogrzać.
Podziel się
2 komentarze
Na pewno pyszność:)
Mmm, ależ pyszności 🙂