Marakuja to ostatnio moje największe uzależnienie, cieszę się, że coraz częściej można spotkać ją w sklepach. Mam jednak wrażenie, że wciąż sporo osób jej nie zna, albo się jej trochę boi. Dlatego chcę Wam dziś pokazać, że marakuję warto znać:)
CIEKAWOSTKI
Marakuja (inaczej męczennica jadalna, passiflora) pochodzi z Ameryki Południowej, uprawiana jest też w Azji i Afryce. Nazwę męczennica jadalna nadano jej podobno dlatego, że jej niezwykłe kwiaty przypominają wyglądem koronę cierniową.
Sadzonki marakui można kupić w sklepach internetowych i uprawiać ją w domu.
Marakuja jest źródłem antyoksydantów, witaminy C i A. Można z niej zrobić nie tylko deser, ale też maseczkę do twarzy:)
SMAK
Słodko-kwaśny, świeży. Miąższ marakui w zapachu przypomina trochę agrest. Jej smak możecie kojarzyć przede wszystkim ze słodkich jogurtów dostępnych w naszych sklepach. Ale jak zobaczycie w poniższych przepisach, dobrze komponuje się nie tylko z nabiałem.
GDZIE KUPIĆ
W dużych marketach (np. Tesco), dyskontach (np.Biedronka, Lidl). Najczęściej można ją spotkać pakowaną po dwie sztuki. W sklepach wybierajcie lekko pomarszczone okazy, żeby mieć pewność, że owoce są dojrzałe.
JAK UŻYWAĆ
Jadalną część marakui stanowi galaretowaty miąższ i pestki. Aby go wydobyć owoc należy przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką.
Miąższ marakui najlepiej spożywać na surowo. Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych przepisów z jej udziałem.
PUDDING CHIA Z MARAKUJĄ
Idealny na lekkie śniadanie.
SKŁADNIKI:
łyżka nasion chia
1/2 szklanki dowolnego roślinnego mleka
dojrzały banan
miąższ z jednej marakui
opcjonalnie: odrobina miodu lub innego słodzidła
Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy miód lub syrop i odstawiamy na całą noc. Rano dodajemy pokrojonego banana i miąższ marakui. Zjadamy zaraz po przygotowaniu.
SAŁATKA Z SOSEM Z MARAKUI
Do obiadu lub na lunch.
SKŁADNIKI:
Garść sałaty lub mieszanki sałat
pęczek natki pietruszki
dojrzałe awokado
gruszka
SOS:
miąższ z dwóch owoców marakui
ok. łyżka soku z cytryny
chlust oleju z pestek winogron
świeżo mielony pieprz
sól
Awokado i gruszkę kroimy w kostkę, sałatę i natkę pietruszki rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na sos mieszamy w szklance i gotową mieszanką polewamy sałatkę, którą przed podaniem warto delikatnie schłodzić.
PIJANE LODY Z CYDREM I MARAKUJĄ
Na letnią imprezę.
(do przepisu przejdziecie klikając w zdjęcie)
Podziel się
3 komentarze
Też lubię marakuję, choć raczej rzadko kupuję… Te lody kuszą mnie ogromnie 🙂
Polecam na upały:) W sklepie takich nie uświadczysz:)
wszystko smacznie wygląda, a sałatka mnie kusi 🙂