Sycąca, pożywna i rozgrzewająca. Z dużą ilością dodatków, konsystencją bardziej przypomina gulasz, ale ja takie właśnie lubię najbardziej.
Składniki:
100 g drobnej kaszy jęczmiennej
2 garści zielonej soczewicy
2 duże ziemniaki
400 g mrożonej mieszanki warzyw na zupę jarzynową
1 suszony grzybek
plasterek imbiru
łyżeczka sosu sojowego
chlust oliwy z oliwek
łyżka masła
świeżo mielony czarny pieprz
suszona natka pietruszki
suszony lubczyk
czosnek kolorowy
Soczewicę płuczemy na sitku. Wrzucamy do garnka, dodajemy imbir, suszonego grzybka i zaczynamy gotować. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i po chwili dodajemy do soczewicy. Następnie dorzucamy kaszę, mrożone warzywa, dolewamy wody jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy oliwę i masło oraz przyprawy. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
2 komentarze
Ja ostatnio zakochałam się w zupie dahl z czerwonej soczewicy. Jest wspaniała, mój chłopak ją pokochał do tego stopnia, że co tydzień muszę mu gotować duży garnek, który jemy przez 2 dni:)
Twój przepis bardzo zachęcający, szczególnie, że poszukuję przepisów z kaszami w składzie, bo nie przywykłam do ich jedzenia, a chcę to zmienić. Nigdy też nie jadłam zielonej soczewicy. Wypróbuję w przyszłym tygodniu, z pewnością będzie pycha:)
jej a ja tak nie lubię soczewicy :/ nie wiem co bym nie zrobiła, jakby nie była zrobiona no po prostu ble:P co prawda zjem, zrobię itp ale no nie przepadam:P kto wie może kiedyś mi się odmieni:P za to kasza 😀 mniam mniam 😀 najbardziej jaglana 🙂 pozdrawiam naturaipiekno.blogspot.com