Gomasio to przyprawa pochodząca z Japonii. W jej skład wchodzą najczęściej sezam i sól, choć można też spotkać gomasio zrobione z pestek dyni, orzechów włoskich lub siemienia lnianego. Ja zdecydowałam się na podstawową wersję z sezamu, który jest bogatym źródłem wapnia i białka, a przede wszystkim dobrego smaku. Sól sezamową można w zależności od upodobań wzbogacić o czarny pieprz, czarnuszkę, chilli, kardamon, kumin lub kurkumę. Gomasio można przyprawiać kanapki, sałatki, pasztety, zupy lub potrawy z kaszy. Ma ono jedną podstawową zaletę, posiada moc intensyfikacji smaku. Co to oznacza? Oznacza to tyle, że używając jednej łyżeczki tej przyprawy zawierającej tylko 1/8 części soli, uzyskamy efekt, jakbyśmy dodali jedną łyżeczkę samej soli. Gomasio jest więc dobrym rozwiązaniem dla osób cierpiących n nadciśnienie. Gomasio można przechowywać w ciemnym miejscu tylko przez 10 dni, dlatego należy przygotowywać je w małych porcjach.
Składniki:
8 łyżek niełuskanego sezamu
1 łyżka soli morskiej
Sezam prażymy na suchej patelni przez krótką chwilę, aż nabierze złotawej barwy. Kiedy sezam wystygnie mielimy go w młynku do kawy wraz z solą, do czasu aż uzyskamy gruboziarnisty proszek.