Staram się być bardzo dobrą przyjaciółką dla flory bakteryjnej moich jelit. Aż za dobrze wiem, jak kończy się zaniedbanie tej bardzo potrzebnej nam armii, nigdy więcej nie chcę do niego dopuścić. Dlatego regularnie podkarmiam moje bakterie kiszoną kapustą, ogórkami lub jogurtem owsianym. 
Jogurt owsiany solo nie jest zbyt smaczny, ale wystarczy odrobina dodatków i zmienia się w naprawdę pyszne śniadanie. Do dzisiejszego dorzuciłam jeszcze dwa orzechy brazylijskie, które są bogatym źródłem selenu. Pierwiastek ten odgrywa dużą rolę w budowaniu naszej odporności!
SKŁADNIKI:
bardzo dojrzały banan
2 łyżeczki surowego kakao
łyżeczka miodu
szczypta soli
płatki kokosa
kilka prażonych migdałów
kilka pistacji
2 orzechy brazylijskie
Jogurt owsiany przygotowujemy według tego przepisu. Gotowy jogurt miksujemy z bananem, miodem, odrobiną soli i kakao. Na suchej patelni delikatnie podprażamy migdały, kiedy ostygną, dodajemy je do jogurtu razem z pozostałymi dodatkami.

Podziel się

4 komentarze

  1. Prezentuje się naprawdę świetnie. Zaintrygował mnie jogurt owsiany, z chęcią wypróbuje ten przepis 🙂

  2. ekocentryczka Reply

    Owsiany robię często, teraz spróbuję tego, dzięki:)

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.