Gęste, gładkie, słodkie, pyszne! Antystarzeniowe, antynowotworowe i upiększające! Sama nie wiem, czy to bardziej śniadanie czy deser. Wiem natomiast, że jest to doskonałe źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, witamin z grupy B, magnezu i wapnia (sezam).
Składniki:
Dojrzały banan
Dojrzałe awokado
ok. 3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki kakao
łyżeczka nasion lnu
łyżeczka nasion wiesiołka*
łyżeczka sezamu niełuszczonego
Len, sezam i nasiona wiesiołka zmielić w młynku do kawy. Owoce, mleko i kakao zmiksować na gładką masę. Dodać nasiona, wymieszać i natychmiast podawać.
*Jeśli chodzi o wiesiołka, to moje podejście jest takie samo jak do siemienia lnianego (więcej TU). Ja kupiłam nasiona wiesiołka w sklepie www.bliskonatury.pl.
6 komentarzy
Ostatnie 2 dni konkursu. Zapraszam na mojego bloga: http://nietylkopasta.pl
ale bym sobie teraz wypiła….
Wygląda przepysznie ale niestety moja wątroba po wypiciu takiego koktajlu by nie wytrzymała.
No fakt, tłuste to trochę i słodkie.
Mi na szczęście nie zaszkodziło:)
PYSZOTKA. no i właśnie z wiesiołkiem nie warto przesadzać z racji na stosunek kwasów omega 6: omega 3 o którym wtedy pisałaś.
Wiesiołek, tak jak len jest bogatym źródłem omega-3, więc zazwyczaj stosuję go zamiennie z siemieniem lub razem, ale nie codziennie. Ja zaczęłam wprowadzać wiesiołka głównie ze względu na jego właściwości łagodzące PMS. Ale nigdy nie jem więcej niż łyżeczkę dziennie (myślę, że nie ma tam więcej oleju niż w kapsułce).