Jogurt owsiany z dodatkiem owoców już mi się znudził. Śniadaniowe czekoladowe koktajle również. Kombinując w głowie wytrawne śniadanie z dodatkiem jogurtu doznałam olśnienia. Chłodnik! Jak mogłam o tym zapomnieć?! Mój eksperyment uważam za udany, jogurt owsiany kolejny raz mnie nie zawiódł. 


SKŁADNIKI:
3 ogórki gruntowe
1/2 pęczka botwinki wraz z buraczkami
łyżka buraczków suszonych
1/2 pęczka koperku
kilka rzodkiewek
pieprz, sól, czarna sól, sok z cytryny
odrobina oliwy z oliwek
czosnek (opcjonalnie)
Botwinkę i buraczki myjemy, drobno siekamy. W garnku z grubym dnem gotujemy botwinkę, buraczki i suszone buraki w minimalnej ilości wody (tylko tyle, żeby nic się nie przypaliło). Wystudzone przekładamy do miski (wraz z wodą w której się gotowały). Dodajemy wcześniej przygotowany jogurt owsiany doprawiony sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Ogórki, rzodkiewki i koperek drobno kroimy, dodajemy do miski. Schładzamy przed podaniem.

2 komentarze

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.